Auteur:Tischa Neve

Published On: 31 mei 2024Categorieën: Blogs voor Ouders803 woordenAantal views: 82

Volg Tischa op social!

Hoe vergroot je de kans op luisterende en meewerkende kinderen?

Het is misschien wel de meest gehoorde klacht van ouders: ‘Mijn kind luistert niet.’ Los van het feit dat er natuurlijk geen kind is dat nooit luistert, hoort soms even lekker niet luisteren naar je ouders of even geen zin hebben om mee te werken er ook gewoon bij. Bovendien, moet een kind ook leren om voor zichzelf op te komen. Alleen maar ja en amen zeggen is dus ook niet wat je wilt. Thuis bij jou moet hij dat soort dingen oefenen en leren. Hij moet geholpen worden met hoe dat gaat, samenwerken en overleggen, leren wat zijn ‘nee’ met een ander doet en ook wat het effect is als je wél meewerkt en luistert.

Ik vond het leuk en waardevol om eens een aantal tips met je te delen over dit onderwerp. En dus, behandel ik er 6 van de 17 uit mijn Inspiratieboek waar je zeker aan wat gaan hebben!

Tip 1 – Gehoord worden begint met je kind horen

Bedenk eens goed wat je eigenlijk wilt: dat je kind luistert of dat hij gehoorzaamt? Vaak dat laatste, is mijn ervaring. Nou klinkt het natuurlijk heel mooi als je kind altijd gehoorzaamt, maar is dat wat we onze kinderen willen meegeven voor als ze later groot zijn? We willen toch vooral dat ze zelfstandig zijn, voor zichzelf opkomen en hun mening durven uiten? En niet dat ze alles accepteren wat een ander zegt en dat gelijk doen zonder na te denken wat hun eigen idee erover is en of ze zich er wel goed bij voelen? Oké, niet zonder meer gehoorzamen dus, maar een reactie zou wel fijn zijn, en een beetje medewerking natuurlijk ook. Kortom: we willen gehoord en gerespecteerd worden. En laat nou een van de belangrijkste voorwaarden hiervoor zijn dat je kind zelf ook gehoord en gerespecteerd wordt door zijn ouders! Kom niet te snel steeds met jouw mening, oplossingen of een opmerking, maar luister ook naar je kind. Dat heef t een kind net zo goed nodig als wij!

Tip 2 – Werk samen

Ik geloof in samenwerken met kinderen in plaats van macht uitoefenen, dreigen en dingen opleggen. Ik hou er zelf ook niet van als dat bij mij gedaan wordt, ongeacht door wie. Als wij respect tonen en de behoef ten van onze kinderen net zo belangrijk vinden als die van onszelf, dan kunnen we samenwerken en zijn kinderen daar ook toe bereid. Ik leg dus zo veel mogelijk uit en betrek kinderen bij beslissingen. Dat is geen onderhandelen, maar overleggen om tot goede gezamenlijke oplossingen te komen. En is er geen ruimte voor overleg? Dan geef ik dat duidelijk aan en toon ik begrip voor eventuele emoties die er bovenkomen. Daar mag je best van balen, toch? Autoritair optreden kan. De kans is alleen veel groter dat je kind in opstand komt en dan duurt alles alleen maar langer.

Tip 3 – Verzoek in plaats van eis

‘Ik wil dat je nu meegaat naar huis’ of ‘Je mag nu met me meekomen, we gaan naar huis’ klinkt toch heel anders dan: ‘Je moet nu meekomen.’ Een vrolijk ‘We gaan nu naar huis’ heef t ook veel meer kans van slagen. Veel mensen houden nou eenmaal niet van moeten en commando’s krijgen, daar worden ze zeer opstandig van. En tja, kinderen zijn net mensen…

Tip 4 – Geef aandacht aan de weerstand

Reageert je kind afwijzend op jouw verzoek? Luister dan eerst naar hem en geef hem aandacht. Vat zijn reactie even samen en geef er erkenning aan. Veel weerstand is zo voorbij als je er simpelweg even aandacht aan besteedt. Daar moet je tijd in stoppen dus, maar daarna zal je kind meestal beter meewerken en verdien je die tijd ruimschoots terug.

Tip 5 – Ja in plaats van nee

Daar waar je met ‘nee’ wilt beginnen kun je vrijwel altijd ook met ‘ja’ starten. Dat klinkt veel positiever, zorgt voor veel minder weerstand en je hebt een grotere kans op medewerking. Kinderen zijn nou eenmaal erg gevoelig voor het woordje ‘nee’. ‘Nee, niet aankomen…’ kan ook worden: ‘Ja, dat is een mooie vaas, hé, maar ik wil dat je hem laat staan, hij is van glas en kan snel kapot.’ En ‘Ja, nog blijven zou echt leuk zijn, hé, het is hier zo leuk. Het is alleen tijd om te gaan!’ klinkt toch een stuk fijner dan: ‘Nee, we gaan naar huis.’

Tip 6 – Geef keuzes

Bij kleine kinderen een winnaar en bij heel veel grotere kinderen ook: keuzes geven. Het is gewoon fijn om een beetje inspraak en controle te hebben. Sommige kinderen zijn daar heel erg gevoelig voor. ‘Vandaag is kamer-opruimdag. Ga je nu je kamer opruimen of na het eten?’

Benieuwd naar meer tips?

Je vindt alle tips over dit onderwerp en andere opvoedthema’s in mijn inspiratieboek voor leuker en makkelijker opvoeden’.

Liefs,

Tischa