Bedtijd | Wat een klets….

Na elke schoolvakantie komt de vraag terug. Mag ik voortaan een kwartier later naar bed? Als ik steeds instem, is tandenpoetsen-handenwassen-plassen nachtwerk tegen de tijd dat het nieuwe schooljaar aanbreekt. IEDEREEN in de klas mag al lang om 21.30 uur, terwijl ik om 21 uur wel ongeveer uitgekletst ben. Mijn negatieve antwoord is dan ook – in de ogen van mijn zoons – ‘belachelijk’, ‘egoïstisch’ en ‘ronduit klets’. Vind jij dat ook?

Het eerste waar ik naar kijk is de slaapbehoefte (of -noodzaak…) van het kind in kwestie. Tot zover ben ik een prima moeder als je het mij vraagt. Waar mijn kleuter het nog altijd het best doet op een nachtrust tussen 7 en 7, moet ik toegeven dat ik bij zijn oudere broers niet meer kan aankomen met ‘de klok rondslapen is gezond’. Wat tot gevolg heeft dat ik tegenwoordig tussen 19 uur en 21 uur kinderen naar bed aan het brengen ben. En daarna uitgeblust op de bank plof. Ik heb nog pak ‘m beet een uur om die vriendin te bellen en mijn mailtjes te beantwoorden. Om mijn social media te checken en een hoofdstuk in mijn boek te lezen. Maar hé, ik heb wel 1-op-1 geknuffeld, gekust, meegeholpen met spreekbeurten en rekensommen én gekletst.

IMG_3505

Nu is dat laatste in ons huis niet gewoon kletsen. Het is kletsen met behulp van de gaver dan gave boeken Slaapklets en Tienerklets. Het vraagt even een actieve houding – die ik persoonlijk met mijn to-do-list in het achterhoofd niet altijd even makkelijk kan vinden – maar eenmaal aan de klets, weet je meteen waar je het voor doet! We schrijven, vinken, doen, vragen, vragen door, antwoorden en tekenen wat af voor het slapengaan. De vraag ‘wat was het leukste van de dag?’ laat mijn 6-jarige met een glimlach op zijn gezicht naar dromenland vertrekken en ook mijn (bijna) tieners praten graag over hun uitdagingen, inzichten, frustraties en gevoelens. We ordenen samen de gedachten in ons hoofd en creëren dromen in ons hart. Veel leuker dan het ordenen van de oogst in Hay Day en het creëren van gebouwen in Minecraft.

Afijn. Dat ik graag klets is nu wel duidelijk. Maar nu vraagt mijn oudste zoon dus om een kwartier extra kletstijd. Terwijl mama’s eigen grote-mensen-kletstijd haar zo dierbaar is.

Kletsen dus. En bedtijden veranderen. Hoe lang en hoe vaak doen jullie dat, wijze moeders en vaders?

Femke Hellings

Als multitaskende moeder van 3 jongens én typische tekstschrijfster is bloggen voor Groot&klein iets wat ik meer dan leuk vind om te doen. Ik geloof niet in taboes of heilige huisjes; alles is bespreekbaar. Met mijn artikelen wil ik inspireren, helpen en vooral ook aanzetten tot denken, voelen en dóen.

Latest posts by Femke Hellings (see all)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *