Boekrecensie “Zindelijk maken is kinderspel”

Ineens lees ik dan weer zo’n boek, waarvan ik denk dat heel veel ouders er blij van worden. Zindelijk maken is kinderspel! Echt jammer dat mijn zoontje Dim van 5 jaar al ‘groot’ is anders was ik er gisteren nog mee begonnen. Debby Mendelsohn heeft het boek geschreven en wij hebben haar gevraagd naar haar motivatie en ervaringen.

Waarom heb je het boek geschreven?
Mijn zes kindjes waren allemaal met 1,5 jaar dag en nacht uit de luiers. Omdat kinderen steeds later zindelijk worden, wilde ik voor mijn kinderen opschrijven hoe ik ze geholpen had zo snel al zindelijk te zijn. Voor als ze later zelf kinderen hebben en ik het misschien niet precies meer zou weten. En toen zeiden vriendinnen tegen me: ‘Kun je er geen boek over schrijven, dan heeft iedereen, die zijn kinderen zindelijk wil krijgen, er wat aan.’

zindelijk

Voor wie heb je het boek geschreven?
Vanzelfsprekend vooral voor ouders en verzorgers. Maar ook oppasouders, verzorgers in de kinderopvang, ggd’s, consultatiebureaus  en anderen. Ik krijg veel positieve reacties terug, zoals: ‘Eindelijk een boek, waarin staat hoe je je kind op een leuke manier kunt helpen zindelijk te worden.’

Je gebruikt geen beloningssysteem. Wat is je ‘geheim’?
Wanneer een kindje in het potje plast kun je iets zeggen als: ‘Goed gedaan.’ Ik beloon met woorden om te laten zien dat ik iets knap vind. Niet met materiele dingen. Ik ben niet tegen stickers of beloningssytemen. Maar ik ga ervan uit dan mijn kinderen, zeker tot zij vier jaar oud zijn, blij zijn wanneer papa of mama zeggen: ‘Knap hoor.’

Is het voor elk kind toe te passen?
Het zindelijk maken van je kind werkt bij alle leeftijden hetzelfde. De methode zoals in het boek beschreven kun je aanpassen aan de leeftijd van het kind. Ook hoor ik steeds vaker, dat ouders na het lezen van het boek, weten hoe zij hun kind ’s nachts droog kunnen laten zijn, bijvoorbeeld bij schoolgaande kinderen. Daarbij kan je rekening houden met je kind en de gezinsomstandigheden en het zo snel en langzaamaan doen als voor iedereen het beste uitkomt.

Wat zijn twee reacties die je graag wilt delen?
Wat ik ontzettend leuk vind om te merken zijn de enthousiaste reacties op internet en tijdens mijn lezingen. Toen ik het boek schreef hoorde ik wel eens opmerkingen als: ‘Ouders tegenwoordig hebben geen tijd voor hun kinderen of zijn wat lui.’ Maar niks is minder waar. Zeker wanneer ouders weten dat het niet nodig is hun kindje in een luier te laten lopen, willen zij dit graag veranderen. Want wie wil nou graag zelf een luier om?

Een ander verhaal is dat van een moeder die het boek had gelezen voor haar jongste kind. Ze had al een wat ouder meisje van zes jaar, met het syndroom van Down, waarbij het nog niet gelukt was haar zindelijk te krijgen. Maar haar dochter deed mee met haar broertje en opeens had ook zij door hoe het moest.

Wat een heerlijkheid, droge billetjes en alle luiers de deur uit! Ik zou zeggen, ga ervoor! Misschien niet een heel goed plan in deze gezellige drukke feestmaand, maar wat een prachtig voornemen voor januari.

We geven weer twee boeken weg aan onze enthousiaste lezers. Wil jij er een ontvangen, plaats dan gauw een bericht met jouw motivatie. Uit alle reacties kiezen we er dan twee uit en waarschijnlijk hebben zij zoveel succes met de aanpak uit het boek, dat wanneer ook hun kleintje uit de luiers is, ze er zelfs een doorgeefboek van kunnen maken. Dan hebben straks nog meer ouders en hun kroost er plezier van.  Al jullie grappige verhalen en goede  ervaringen lezen we natuurlijk graag terug op onze Facebook-pagina. 

Heel veel succes allemaal!

Meer informatie over het boek lees je op www.spelendzindelijk.nl.

Tischa

Tischa is kinderpsycholoog, opvoedkundige, moeder en pleegmoeder. En oprichter en eigenaar van Groot&klein. Haar missie? Samen opvoeden leuker en makkelijker maken.

Latest posts by Tischa (see all)

41 antwoorden
 1. Anniek Houben
  Anniek Houben zegt:

  zindelijk maken is kinderspel klinkt mij als muziek in de oren 🙂 Ik ben heel benieuwd naar de uitgangspunten van dit boek en of het ook echt werkt, ook bij kinderen die het zelf niet erg vinden om in een vieze luier rond te lopen.

  Beantwoorden
 2. Marloes groot
  Marloes groot zegt:

  een motivatie?! Omdat het me soms echt wanhopig maakt… Omdat we hier door de ideeën heen zijn, het laatste idee van de loog had ook geen effect. En aangezien ik zelf ook ’s nachts nooit wakker werd ben ik bang dat we nog een lange weg te gaan hebben. Eerst overdag en dan ook nog ’s nachts …

  Beantwoorden
 3. Susanne
  Susanne zegt:

  Hoi Tischa,

  Dit boek is net wat we nodig hebben 😉 Met nog een kleine op komst, en nog net voldoende tijd om zoonlief van 2 uit de luiers te helpen. Dat klinkt wel erg aantrekkelijk!
  Maar ook omdat zo’n billetjes weer eens rood zijn en we hem dus toch al veel in zijn blote billen laten lopen. En ook nog omdat het zo fijn zou zijn aan de opvang uit te kunnen leggen wat dan wel ipv een stickerkaart.

  Beantwoorden
 4. Floor Sax-Roelofs
  Floor Sax-Roelofs zegt:

  mijn zoontje van 4 is net een paar maanden zindelijk overdag, nu de nacht nog. Maar ik heb er nog een en oh was zou het fijn zijn: geen luiers meer mee, geen poepluchten op feestjes, in de supermarkt of museum. Niet meer zoeken naar verschoonplekken waar niet iedereen er last van heeft. Lijkt me heerlijk om het op een makkelijke manier voor elkaar te krijgen. Liefs Floor

  Beantwoorden
 5. Saskia
  Saskia zegt:

  Ik zou het boek graag winnen zodat we het kunnen gebruiken voor onze dochter. Hopelijk is ze dan zindelijk voor haar broertje of zusje komt volgend jaar 🙂

  Beantwoorden
 6. Ilse
  Ilse zegt:

  Onze lieve dochter van 3 jaar vindt poepen op de wc heel spannend. Ze heeft het al eens gedaan toen ze 1 jaar was en een paar keer toen ze 2 jaar was. Daarna niet meer. Nu is ze inmiddels 3 jaar en we willen haar graag helpen met zindelijk worden. Met het poepen in de luier houdt ze het ook gedeeltelijk op.
  We gunnen haar en onszelf dit boek!

  Beantwoorden
 7. Marlies
  Marlies zegt:

  Hallo Tischa, dat klinkt goed! Tja, omdat ik op Sardinie woon…en ik als kersverse moeder veel zelf heb moeten uitzoeken wat soms best lastig is! Kraamhulp of CB’s zijn hier niet. Een boek over het zindelijk maken zou als een geschenk uit de hemel komen. Mooie bijkomstigheid: onze zoon Florian is vandaag precies anderhalf jaar oud. Een goed moment om te beginnen! Marlies

  Beantwoorden
  • Carla
   Carla zegt:

   He Marlies, waar op Sardinië woon je? Ik heb er familie wonen en zou graag in contact komen met Nederlanders (van mijn even leeftijd) die op dat prachtige eiland wonen. Belangstelling? Meel me, meedenkers op gmail. Punt kom.

   Beantwoorden
 8. Thamar Evers
  Thamar Evers zegt:

  Leren lopen ging vanzelf, leren praten ging vanzelf, zonder speentje ging vanzelf. Ik heb het moederschap helemaal onder de knie! Nou ja, dat dacht ik…. Die luier, nachtmerries heb ik ervan!

  Beantwoorden
 9. Anneke
  Anneke zegt:

  Weinig woorden:
  Onze tweelingzoontjes van net 3 zouden wij wel heel graag uit de luiers hebben.
  Onze 2 dochters waren destijds al lang en breed zindelijk.
  Jongens doen er blijkbaar wat langer over. Dit boek kan de oplossing zijn.

  Beantwoorden
 10. Jonna
  Jonna zegt:

  Mocht ik dit boek winnen dan geef ik het aan mijn moeder. Niet om haar eigen dochter, ik dus, zindelijk te maken hoor. 😉 Maar als inkijkexemplaar bij haar groep peuters. Ze is al meer dan 20 jaar bevlogen peuterleidster en krijgt regelmatig vragen betreft opvoeding van licht wanhopige ouders. Dit boek zal ongetwijfeld door vele ouders geraadpleegd worden!

  Groet Jonna.

  Beantwoorden
 11. Klaziena
  Klaziena zegt:

  Mijn zoontje is 14 maanden en ik heb al eerder iets gelezen over kinderen die snel zindelijk zijn. Ik heb me nog niet verdiept in hoe ik dit kan doen, maar ben het wel van plan. Dit boek komt dus precies op het goede moment.

  Beantwoorden
 12. Veronique
  Veronique zegt:

  HELP!!! Ik kan alle tips en trucs gebruiken mbt zindelijk maken. Zoon is nu 3 jaar en 9 maanden en wil absoluut nog niet zindelijk worden :-S. Met een tweede onderweg zou het erg prettig zijn als hij met z’n 4 helemaal zindelijk is…

  Beantwoorden
 13. Sas
  Sas zegt:

  Hier is nr 3 nu bijna 1,5 jaar, wat zou het heerlijk zijn als hij ook uit de luiers zou zijn! En niet na 3 jaar pas, zoals zijn zus en broer, dat boek kan ik dus wel gebruiken

  Beantwoorden
 14. Denise
  Denise zegt:

  dit boek lijkt me een uitkomst voor een groot aantal ouders van de peuters op ‘mijn’ peuterspeelzaal! Ik merk als leidster dat veel ouders het erg lastig en een hoop gedoe vinden om aan het zindelijk worden te beginnen en het ook vol te houden. Zou het boek kunnen aanbevelen en evt uitlenen (na het zelf te hebben gelezen..)

  Beantwoorden
 15. Leonie van Maurik
  Leonie van Maurik zegt:

  Ik zou dit boek graag aan mijn vriendin geven. Haar zoon van vier is nog niet zindelijk. Dit zou haar een mooie positieve start kunnen geven om het te doen.

  Beantwoorden
 16. Paulien Raymakers
  Paulien Raymakers zegt:

  Hallo Tischa,
  Wij zijn onze dochter van 4 jaar aan het proberen zindelijk te maken. Zij heeft het syndroom van Down. Ze geeft het wel aan in de luier maar de wc/potje vind ze heel moeilijk. Nu begonnen met elk half uur, maar sta open voor alle tips en ben dan ook erg benieuwd naar jou boek en of deze tips ook haar zindelijk kunnen krijgen.
  Gr Paulien.

  Beantwoorden
 17. Carin
  Carin zegt:

  Onze kleine man wil graag naar poepjes en plasjes kijken maar op het potje ho maar. Nu met een tweede opkomst zal het wel heel fijn zijn als de kleine man uit de luiers is.

  Beantwoorden
 18. Sandra Lammers
  Sandra Lammers zegt:

  Wij hebben een zoon van bijna vier met downsyndroom. Wij zouden hem graag uit de luiers hebben, maar weten dat dit heel lastig kan zijn. Misschien dat dit boek ook voor ons de ultieme oplossingen geeft. 🙂
  Nu gebruik wil ik hem dan inderdaad binnen gezinnen met kinderen met downsyndroom laten circuleren!

  Beantwoorden
 19. Hilde de Kloe
  Hilde de Kloe zegt:

  Ook ik heb een dochter met het syndroom van Down, ruim 6 jaar. Ze DENKT er nog niet over om zindelijk te worden….. Wij zijn al een beetje moedeloos, Misschien dat dit boek ons aanknopingspunten kan geven hoe we haar uit de luiers kunnen krijgen! Heeeeeel graag!

  Beantwoorden
 20. Leonie Visser
  Leonie Visser zegt:

  Ik werk in het onderwijs en geef les aan groep1/2. Ik merk dat er steeds vaker kinderen met luier nog op school komen of dat kinderen veel ongelukjes hebben (broek plassen) omdat ze nog niet helemaal zindelijk zijn. Ik ben heel benieuwd of er dingen in het boek staan waarmee ik ouders/kinderen enthousiast kan maken. Ik ben ook van de woorden en niet van de stickers. Een mooi statement om je boek te promoten! Groetjes Leonie

  Beantwoorden
 21. Anita Geerdink
  Anita Geerdink zegt:

  Met twee zoons van 2 en 1 jaar zou het een verademing zijn niet meer de hele dag bezig te zijn met luiers verschonen. En nu met dit weer zijn ze verkouden en dunne luiers, dus ontzettend rode billetjes, zo zielig. Iedereen wint, de kinderen ,papa, mama, onze oppas, opa en oma en de crèche.

  Beantwoorden
 22. Natasja
  Natasja zegt:

  Wij, de mama’s van Jonas, hebben er stiekem best wel een beetje onzekerheid over of we het ‘wel goed’ doen met de ‘Nee-Jonas-hoeft-geen-luier-om-je-mag-op-het-potje-of-op-de-wc-zeg-je-het-als-je-moet-plassen’-fase…. Vragen we teveel van hem? Moet het anders? Het boek zou een geweldige uitkomst zijn! Daarnaast kan ik hem doorgeven aan alle ‘jonge moeders’ in mijn omgeving!

  Beantwoorden
 23. sabine
  sabine zegt:

  Onze dochter van 2,5 hebben we geprobeerd zindelijk te maken door haar deze zomer zonder broekje te laten spelen in de tuin. Dat liep uit op een ramp, toen ze moest plassen raakte ze compleet in paniek. Sindsdien is zelfs haar luier verschonen of onder de douche gaan een strijd, ze vindt het nu namelijk doodeng zonder luier! Ik zou erg blij zijn met oplossingen en tips, wie weet dat het boek helpt? Ik hoop dat we het winnen, zodat ik dochter weer wat meer vertrouwen kan geven rondom het zindelijk worden.

  Beantwoorden
 24. Berdine
  Berdine zegt:

  Dat lijkt me gweweldig om onze zoon van 3 jaar zindelijk mee te krijgen en ook z’n zusje van 9 maand die dan ook zal volgen! Ben benieuwd of we een keer geluk hebben!

  Beantwoorden
 25. Shirley
  Shirley zegt:

  Graag zou ik het boek willen lezen. Mijn dochter is bijna 4 en weigert zelf naar de WC te gaan. Belonen is ze niet gevoelig voor en voor complimentjes ook niet. Wordt er zelf een beetje moedeloos van. Dat ze ‘S nachts nog niet droog is vind ik geen probleem maar overdag daar wordt het toch wel tijd voor met school in het vooruitzicht.
  Ben benieuwd met tips uit dit boek of het wel zou werken.

  Beantwoorden
 26. Christine
  Christine zegt:

  Wat een leuk artikel, helemaal enthousiast geworden om het boek te gaan lezen en aan de slag te gaan.
  Om ons dochtertje tijdig op een leuke en positieve manier zindelijk te krijgen.

  Beantwoorden
 27. Dineke
  Dineke zegt:

  Wat leuk en wat kan ik dit boek goed gebruiken. Zwanger van mijn eerste las ik ‘Je baby op het potje’, maar dat bleek toch een stap te ver. Mede door medische redenen was zoon 1 pas met ruim 3,5 zindelijk. Maar nu nadert zoon 2 die leeftijd en wil hij wel zonder luier, maar is bang dat hij het niet kan. Een positieve, spelende benadering kan ik dus erg goed gebruiken.

  Beantwoorden
 28. Marjolein
  Marjolein zegt:

  Onze lieve oudste (2) is super blij met én trots op haar plasjes en poepjes. De ene keer in haar luier, de andere keer op het potje. Altijd een feest, zo aandoenlijk :). De plaskaart is leuk maar levert nog geen zindelijk dametje op. Ben heel benieuwd hoe we haar het beste kunnen helpen zindelijk te worden. Ook alvast voor onze jongste (4mnd). Het boek is dus van harte welkom!

  Beantwoorden
 29. D. Schepers
  D. Schepers zegt:

  Voor sinterklaas kreeg ik het boek “help een peuter in huis”! als je dat leest en bedenkt dat je dat allemaal te wachten staat het komend jaar dan lijkt zindelijkheid nog heeeeel ver weg! Ben benieuwd naar de andere kijk op zindelijkheid! Groetjes Daniëlle

  Beantwoorden
 30. Korien Burink
  Korien Burink zegt:

  Ik zou graag dit boek willen winnen, omdat ik in het voorjaar graag met mijn zoon, van dan ruim 2jaar, aan het trainen zou willen!
  Daarnaast ben ik jeugdverpleegkundige bij de GGD, dus hoop hier ook voor mijn werk goede tips uit te halen, zodat ik ook andere ouders kan adviseren.
  En een “doorgeefboek” zal het bij mij zeker worden met vriendinnen, zussen en schoonzussen met kinderen in deze leeftijd!
  Ik hoop dat ik hem mag winnen!

  Beantwoorden
 31. Irma
  Irma zegt:

  Ben erg benieuwd naar tips en zal het boek daarna zeker doorgeven aan andere ouders in mijn netwerk die met hetzelfde kampen. Onze zoon die bij ons is gekomen toen hij 2,5 jaar was, was snel overdag zindelijk, almeer dan 3 jaar nu. Maar de nachten willen niet lukken. Wie weet zitten de gouden tips er tussen. Zou voor hem heel fijn zijn.

  Beantwoorden
 32. Marloes
  Marloes zegt:

  Dit boek zou een uitkomst zijn! Ons zoontje van 2,5 lukt het niet meer om in zijn luier te poepen, maar ook niet op het potje. Met als gevolg dat hij aldoor verstopt raakt en we zelf aan het laxeermiddel moeten. We zien hem dus zo snel mogelijk zindelijk en uit de luiers!!!

  Beantwoorden
 33. MvJ
  MvJ zegt:

  Wauw dat zou mooi zijn om te winnen. Maar nog veel mooier als de methode ook voor mijn kleine man zou blijken te werken. Wat ben ik na 6,5 jaar die luiers zat!!

  kleine man heeft welleswaar verstandelijke beperking maar gezien zijn ontwikkelingsleeftijd en het besef wat hij heeft zou hij het toch prima moeten kunnen. (of in ieder geval groot deel vd dag)
  Plas en poepbroeken vind hij nog steeds niet vies. Maar een luier verschonen daarentegen vind hij wel vreselijk. Het is dus keer op keer zoeken naar de juiste benadering waarbij je zelf zo je best moet doen om positief te blijven als je weer eens geschopt of gekrabd wordt. Pff soms wel even de wanhoop nabij.
  Zijn sluitspier lijkt hij goed aan te kunnen sturen want kan prima plassen als hij op de wc zit. Toch lukt ook de klokzindelijkheid na ruim 2 jaar trainen nog steeds niet voldoende.

  Wie weet kan een boek als dit ons weer een stukje verder op weg helpen.
  Enne… mocht de kleine man ooit de slag te pakken krijgen… nou dan kan het boek mooi weer verder naar de volgende zorgintensieve mama.
  Ik duim, wie weet, het zou een super mooi kerstgeschenk zijn!

  Beantwoorden
 34. Renata
  Renata zegt:

  Zelf ben ik werkzaam in een kleuterklas. Mijn oudste twee zonen waren met 3 jaar volledig zindelijk maar mijn jongste is 5 en daar tobben we nog steeds mee.
  Ik ben heel benieuwd of jouw boek ons kan helpen!

  Beantwoorden
 35. nicole van deyzen
  nicole van deyzen zegt:

  Ik hoop zo dat dit boek de oplossing brengt…. 2 jongens van 5 en 6 nog steeds s nachts luiers aan
  Dochtertje van 2 wil nog niets van het potje weten. Ze blijven toch niet tot hun 18e in de luiers?! Met de jongens vanalles al geprobeerd.. geen melk meer bij het eten, s avonds laten plassen. Zou het echt te trainen zijn of worden ze zindelijk als ze er aan toe zijn??

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *