Borstvoeding doe je zo!

‘Borstvoeding doe je zo’ is een compact boekje, met veel liefde geschreven door Debby Mendelsohn. Voor (aanstaande) moeders, moeders die een paar weken willen voeden of moeders die lang willen voeden. En voor vaders die hun vrouw willen ondersteunen bij het geven van borstvoeding en iedereen die beroepsmatig met borstvoeding te maken heeft. Met het boekje wil Debby bereiken dat elke vrouw die graag borstvoeding wil geven weet hoe het lukt. En mocht je problemen krijgen, dat je dan weet hoe je ze kunt oplossen. Het boek geeft steun en zelfvertrouwen.

borstvoeding

Wij interviewden Debby over haar boek en vroegen natuurlijk naar haar gouden regel omtrent het geven van borstvoeding. En extra leuk nieuws: we mogen één exemplaar van haar boek verloten. Laat een reactie achter en wie weet ben jij de gelukkige winnaar!

Debby is moeder van zes kinderen en vond dat er veel informatie over borstvoeding werd geschreven. Ze las zich een slag in de rondte en kwam erachter dat borstvoeding vaak vanuit de medische kant wordt benaderd of als iets speciaals wordt gezien. Omdat Debby vond dat het ook anders kon, schreef ze het praktische, compacte boekje ‘Borstvoeding doe je zo’.

Wat is jouw gouden regel wat betreft het geven van borstvoeding?

“Geef je kind elke keer wanneer het dorst heeft een slokje uit de borst en laat hem zo lang drinken als hij wil. Er is geen maximum aan het aantal voedingen, wel een minimum van 8 à 10 voedingen per etmaal. Daarbij is er iets heel belangrijks om te weten: hoe vaker je de eerste paar weken je baby de borst geeft, hoe meer melk je maakt. Niet alleen moedermelk voor tijdens de kraamtijd, maar ook voor de periode daarna. Dit stelt je in staat om net zo lang te voeden als je wenst.”

In je boek geef je aan dat een vader een onschatbare waarde heeft bij het geven van borstvoeding. Kun je daar iets meer over vertellen?

“Je bent als ouders een team. De vader kan zijn vrouw ondersteunen door bijvoorbeeld ervan uit te gaan dat zijn vrouw hun kind borstvoeding kan geven. Mijn man zei iets als: ‘Mijn vrouw kan alles.’ Dit gaf me vertrouwen.

Daarnaast is het goed dat een partner weet hoe borstvoeding werkt. Een vrouw zit na de bevalling vol met emoties en hormonen. Dan is het fijn als ook de vader het boek ‘Borstvoeding doe je zo!’ heeft gelezen. Hij kan haar dan helpen als het nodig is.”

In je boek geef je aan dat er dingen kunnen gebeuren die, als je ze niet herkent, vrouwen er soms toe brengen te stoppen met het geven van borstvoeding, terwijl dat helemaal niet nodig is. Wat zou je deze moeders mee willen geven?

“Het is belangrijk om je zo goed mogelijk, het liefst tijdens de zwangerschap, voor te bereiden op het geven van borstvoeding. De periode na de bevalling is meestal heel intensief en druk. Je hebt in die periode minder de tijd om rustig en op je gemak allerlei dingen uit te zoeken. Daarom is het handig al voordat je baby geboren is je in te lezen.

Ik zal het toelichten met een voorbeeld.

Er zijn periodes dat een baby een groeispurt maakt. Een grotere baby drinkt meer dan een kleine. Je baby zal daarom tijdelijk vaker om meer melk vragen. Door je baby elke keer te laten drinken wanneer hij wil, geef je hem de kans om zijn buikje te vullen. Daarbij is het een signaal voor je lichaam om meer melk te maken. Want hoe vaker je baby bij je drinkt, hoe meer melk je lichaam produceert. Na een paar dagen zal de hoeveelheid melk die je baby vraagt en die jij voor je baby hebt, weer in evenwicht zijn.

Wanneer je niet weet dat je baby af en toe vaker voor een voeding komt, en dat het normaal is, kun je het idee krijgen dat je te weinig melk hebt. Terwijl het enige wat je baby aangeeft, is dat hij groeit en daarom meer wil drinken. Heb je deze informatie van te voren gelezen, dan kun je goed reageren op zijn vraag om extra voedingen.

Het klinkt waarschijnlijk logisch wanneer je het hoort, maar je moet het wel weten. Zo zijn er nog veel meer dingen die horen bij het geven van borstvoeding. Wanneer je ze herkent zal de borstvoeding soepel verlopen en weet je: borstvoeding doe je zo!”

6 antwoorden
 1. Femke
  Femke zegt:

  Wat fijn zo’n mooi boek! Ik vond het voeden heerlijk om te doen. En had heel graag dit boek erbij gehad. Ik gun het ieder om op haar manier te voeden en vooral vertrouwen te hebben! Ik weet zeker dat ik dit boek cadeau ga doen aan de nieuwe moeders om me heen. Leuk!

  Beantwoorden
 2. José
  José zegt:

  Idd vooraf ook een cursus gedaan bij de VK. Zo fijn om in alle chaos en alle mensen aan je bed die allemaal een andere mening hebben zelf al te weten wat je wilt! Ook hulde voor mijn werk kolf maatje…We hebben van de nood een deugt gemaakt en veel van wat er gebeurde tijdens het kolven kunnen overleggen. Daardoor heb ik het bij beide kids lang volgehouden en kan ik nu rustig aan afbouwen bij de laatste.

  Beantwoorden
 3. Sanne
  Sanne zegt:

  Nog 3 maanden tot de uitgerekende datum… ik zou dit boek heel goed kunnen gebruiken om nu, bij mijn tweede kind, beter beslagen ten ijs te komen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *