Eerste Hulp Bij Opladen van je Accu

Sinds ik mezelf heb omgedoopt tot ‘spelend verbinder’, vind ik het reuze interessant om ons dagelijks contact met kinderen eens door een spelende bril te bekijken. Liefst gebruik ik het woord ‘playful’ omdat het de lading zo mooi dekt en ik niet de indruk wil wekken een onvolwassen figuur te zijn 😉

Met enige regelmaat hoor ik geluiden van ouders die behoorlijk klinken als “lege accu’s”. Het is ook niet niets, om zo een stel kinderen naar een hoger plan te trekken. Tijd dus voor wat Eerste Hulp Bij Opladen van je Accu (én dat van je kind!).

spelend kind 

1. Blijf met je aandacht bij jezelf én je kinderen

Soms heb je er even simpelweg ‘de kracht niet meer voor’. Iedereen, inclusief jezelf waarschijnlijk, wil en moet van alles van je. De kids jengelen en voelen zich niet senang. En jij evenmin. De rek is eruit en nog een stuk of wat oneliners … Wat is er nú allereerst het allermeest nodig? Ik geloof in pas op de plaats en landen in het hier & nu. Ergens je kracht weer vandaan toveren. Kan je de kinderen een weekend op pad sturen naar een lieve opa/oma/tante/oom die verzot op ze zijn? Zo kan je jezelf, al dan niet samen met je partner, wat ‘me-time’ geven. 

Speeltip voor de ouder! Loop eens lekker naar buiten en doe zintuigenbingo met jezelf; ervaar drie dingen die je kan proeven, voelen, horen, ruiken én zien. Ook heel leuk om met je kind samen te doen. Vaak helpt dit spel om in het hier & nu te komen.

2. Opvoeden is al complex genoeg, denk eenvoudig

De belevingswereld van een kind is (over het algemeen) niet complex. Een kind wil aandacht van degene aan wie het zich hecht. Als die aandacht ontbreekt of maar vluchtig is, verliest het zijn veilige haven. En dat merk je, met name door het gedrag van het kind. Soms kan je dan als ouder denken dat je kind je opzettelijk kwel. Dit leidt in het onhandigste geval tot onnodige irritatie en frustratie bij jezelf. KIS elkaar (Keep It Simple). Wat kan je zélf doen zodat je kind zich veilig voelt? 

Speeltip voor ouder en kind! Door dit spel blijven jij en je kind voor altijd verbonden. Jullie verzinnen samen een geheim teken dat bij jullie afscheid hoort. Dit kan voor een slaapmoment zijn, maar ook als je kind naar school gaat of jij naar het werk. Denk bijvoorbeeld aan een unieke knuffel, handshake of manier van kusjes geven. Dit teken betekent vanaf nu het volgende: “Ik ga even weg, maar ik denk aan je en kom sowieso altijd weer terug”. Ik weet uit eigen ervaring hoe eenvoudig en krachtig het werkt.

3. Leer het los te laten

Kinderen verbinden zich aan de wereld juist door de controle los te laten. Voor hen is het leven een groot avontuur dat ze open, eerlijk en nieuwsgierig ontdekken. Hoe ouder we worden, hoe meer onze behoefte aan controle groeit. We straffen en belonen kinderen om maar controle te houden. In plaats van erop te vertrouwen dat jij als ouder degene bent voor wie het kind (vanuit zichzelf) de liefste wil zijn, of de stomste, of de leukste, of de stoutste … het hoort er in fasen allemaal bij. Door meer los te laten, geef je optimaal vertrouwen aan je kind. 

Speeltip voor de ouder. Blaas eens een (kwalitatief goede) ballon op. Niet te voorzichtig maar lekker groot! En ga erop zitten. Helemaal, met je hele gewicht. Lukt het je om de controle helemaal los te laten? Kan je het gewoon laten gebeuren ongeacht wat het gevolg is? Ook goed om jezelf af te vragen wat het ergste is dat gebeuren kan. Nou ….? Dit is trouwens ook erg leuk om sámen met je kind te doen.

4. Ga stralend falen!

Ik blijf het intrigerend vinden hoe we massaal twijfelen aan de manier waarop we kinderen opvoeden (of dat zouden moeten doen). Volgens mij heeft niemand daarin écht de waarheid in pacht. Wel hebben we onze voorkeuren, en dat mag. Maar durf je het als ouder ook fout te doen? Kinderen ontdekken de wereld juist door fouten te maken. Heb je óóit een kind in één keer zien opstaan en rondlopen …. ? Nee dus. Fouten maken hoort nu eenmaal bij het leven, én brengt ons verder. Je kan er dus maar beter van genieten!

Speeltip voor ouder en kind! Verzin samen een verhaal. Enige regel is dat jullie om beurten maar één woord mogen zeggen. Als één van jullie denkt dat de zin klaar is, dan zeg je “punt’. Ik ben benieuwd hoe leuk en gek jullie verhaal wordt. En zeggen jij of je kind ook weleens twee woorden achter elkaar? Dat is heel erg normaal. Het mág bovendien fout gaat. Lach er samen om, om de gekke verhalen én de gemaakte fouten. 

Ik wens jullie allemaal veel oplading én plezier toe met deze speeltips. Bedenk dat alleen jij als ouder de enige échte Held voor je kind kan zijn.

Mocht je nóg meer speeltips willen ontvangen, kijk dan eens op www.heldtraining.nl/filmpjes voor de gratis videoserie van Held!

PS. aan alle taalkunstenaars onder jullie; ik sta open voor een gaaf nederlands synoniem van het woord ‘playfullness’. Wie biedt?

Lobke Rooswinkel

Ik ben Lobke (36) en ben orthopedagoog, communicatietrainer en oprichter van Held! Daarnaast heb ik een passie voor improvisatietheater, wat een belangrijke basis vormt voor mijn bedrijf waarin ik ouder en kind op speelse wijze aan elkaar verbindt. Ik maak ouders bewust van hun eigen belangrijke rol na een (echt)scheiding. Kinderen beschermen hun ouders en laten niet al hun emoties zien. Ik leer ouders weer echt contact met hun kind(eren) te maken en behouden. De Held! methode helpt daarbij, en vooral spelen, heel veel spelen. Ik kom uit Limburg en woon samen in Amsterdam met Merlijn.

Latest posts by Lobke Rooswinkel (see all)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *