Gaaf boek: Ik ben 9!

Kindercoach Bauke Borsboom schreef een boek speciaal voor kinderen die rond de negen jaar zijn. Het gaat namelijk over negenjarigen. In het boek vind je 15 portretfoto’s van kinderen van negen. In interviews en dagboekfragmenten vertellen ze hoe het is om negen jaar te zijn. Wat is er zo leuk aan? Wat maakt het lastig? Daarnaast vind je leuke tips en weetjes. Een prachtig vormgegeven boekje vol mooie herkenning en tips en fijne aanknopingspunten voor ouders om over thema’s die spelen in deze leeftijdsfase in gesprek te gaan en hun kind nog beter te leren kennen.

 

VoorkantboeknegenjaarIk stelde Bauke een paar vragen over haar boek:

Wat is de reden dat je juist over deze negenjaarsfase geschreven hebt?

De negenjaarsfase waar ik in dit boek over schrijf vindt meestal plaats in de periode tussen de acht en elf jaar. Als kindercoach werk ik veel met kinderen rond deze leeftijd. Een periode waren bijna alle kinderen bij mij in de praktijk 9 jaar. Het blijkt vaak dat er nog niet zo veel bekend is over deze bijzondere fase in de ontwikkeling van het kind. Soms lijkt het voor ouders alsof hun kind al vroeg aan de puberteit begint. Dit is niet werkelijk zo. Een kind van negen zit in zijn eigen fase horend bij deze leeftijd. Vandaar mijn inspiratie en motivatie om dit boek te maken.

Met dit boek wil ik ouders en kinderen graag laten weten dat zij niet de enige zijn voor wie deze fase soms lastig kan zijn. Samen voelt zo veel fijner dan alleen. Ieder kind beleeft de periode op zijn EIGEN manier. Voor het ene kind verloopt deze periode makkelijk en voor het andere kind kan deze tijd lastiger zijn.

De negenjaarsfase is bijzonder, omdat de kinderen echt een nieuwe fase in gaan. Ze worden zich bewust van hun eigen IK. Ontdekken bijvoorbeeld dat papa en mama ook niet alles weten en dat ze een eigen mening hebben.  De kinderen willen meer zelfstandig dingen doen,  bijvoorbeeld alleen met een vriendinnetje op pad. Het is ook de periode dat een kind ervaart, dat als hij zelf niet in beweging komt er niets gebeurt. Discipline en motivatie zijn belangrijke kwaliteiten om in deze periode te gaan ontwikkelen. Hier heb je de rest van je leven profijt van.

Tijdens de negen-jaarsfase kan het kind opeens voelen dat hij alleen op de wereld is. De enige persoon die weet wie hij werkelijk is, is hijzelf. Dit en alle nieuwe indrukken van buitenaf zorgen ervoor dat je kind zich eenzaam en angstig kan voelen. Je kind heeft tijd nodig om te leren hoe hiermee om te gaan.

Binnenkantboeknegenjaar

Wat hebben kinderen en ouders aan dit boek?

Helemaal achter in het boek vind je een tekst voor ouder(s) of verzorger(s). Die informatie zorgt ervoor dat kinderen en ouders elkaar (nog) beter begrijpen. Door  het lezen van de verhalen van leeftijdgenootjes ervaart het kind hoe andere kinderen dingen beleven. Misschien herkent hij zichzelf hierin en geeft het hem steun. Of heeft hij een fijn gesprek met zijn ouders/verzorgers over dit onderwerp en is  het boek een opening om in gesprek te komen.

Kun je een paar dingen noemen die je opvallend, mooi of bijzonder vond van wat je ontdekte of meekreeg van de kinderen?

De meeste kinderen die bij mij kwamen voor een interview of workshop kende ik niet. Het was echt ontzettend bijzonder om te ervaren hoe snel alle kinderen zich bij mij op hun gemak voelde. Ze waren heel open en enthousiast. Zo mooi en puur om te mogen ervaren. Ontzettend dankbare momenten waren dat. Het was opvallend dat de dood bij veel kinderen ter sprake kwam. Een opa die was overleden, een vriendje of een huisdier. De kinderen beleven dit verdriet intens.

Kun je een paar tips noemen die de kinderen aan andere negen-jarigengeven?

  • Met stip op 1: WEES JEZELF!
  • Doe de dingen die je leuk vindt
  • Als je iets niet leuk vindt, praat met iemand
  • Als iets tegenzit, word niet gelijk boos, maar ga verder tot het lukt
  • Doe je niet anders voor dan je bent, als iemand je vriendin niet wil zijn, dan is dat maar zo

Baukeboeknegenjaar

Je kunt het boek bestellen door je adresgegevens te mailen naar: info@vlindertijd.nl en vanaf 1 juni is het boek ook via de online boekhandel te bestellen.

https://www.facebook.com/ikbennegen   /     www.vlindertijd.nl

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *