Gezinstradities doorgeven…. voor wie doe je het?

Mijn beste vriendin op de lagere school vroeger heette Cecile. Haar moeder bakte iedere zondag een taart. Jaar in jaar uit. Naast veel middagen na school, wipte ik dus ook graag op zondag toevalligerwijs even aan. Het was een heerlijk, huiselijk ritueel. Haar ouders dronken er zwarte filterkoffie met slagroom bij uit lichtgroene mokken… Het geheel is in mijn geheugen gegrift en roept warme gevoelens op.

Onlangs haalde ik een vriendinetje van mijn eigen dochter op. De geur van appeltaart kwam me tegemoet… Haar moeder bleek dezelfde gewoonte te hebben! Die vertelde hoe ze bewust dat familiemoment creërde voor haar drie dochters en daar keer op keer ook zelf zo van genoot. Bofkonten, dacht ik.

Op weg naar ons eigen huis besefte ik met schrik dat het meisje vanwege de speelafspraak haar taart dit keer zou missen. Vond ze dat niet jammer? Haar antwoorde was ontluisterend: “Nou nee hoor! Die taart kan me gestolen worden. Daar is allang echt niks meer aan”. Ik was er even stil van. Wat hoorde ik?! Betekende dit dat haar moeder, zonder het te weten, eigenlijk ‘enkel’ haar eigen geluksmoment creëerde? Was ze, denkend dat ze iets fijns voor haar dochters deed, wellicht slechts bezig met het goedmaken van een eigen gemis? Of juist krampachtig iets aan het opleggen omdat ze zelf ergens zo van genoten had? Geen ouder vreemd, immers.

dreamstime_s_5614494

 

Wakker geschud en met een lichte medelij met de moeder dacht ik hier nog even over na.… én over hoe ik 30 jaar later nog contact heb met Cecile plus moeder. … en over hoe er inmiddels in die beíde huishoudens zonder een weekend over te slaan op zondag taart gebakken wordt…. Daarnaast vroeg ik mij af of Cecile en ik vroeger echt áltijd voor de laatste pistache-meringue creaties van haar moeder te porren waren geweest…

Gezinstradies zijn goud waard en moet je in ere houden. Oók als het even tegenzit.

Latest posts by Stefanie Vietor (see all)
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *