Held zijn

Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik me kan bezig houden met de verbinding tussen ouders en kinderen, zónder zelf kinderen te hebben. Dat is een vraag die ik mezelf ook een tijd lang voorhield toen ik Held! oprichtte. 

Mijn antwoord luidt op dit moment; voor mij gaat het niet om ouderschap, maar om verbinding. Zonder het ouderschap te kort te doen, wil ik ouders bewust maken van de keuzes en (on)mogelijkheden die ze ervaren in de verbondenheid met hun kinderen.

Bewustwording
Eén van mijn ankervragen gaat over bewustwording; hoe bewust heb en/of maak je verbinding met (je) kinderen? En hoe makkelijk of moeilijk gaat je dat af? Ik geloof en zie dat het een hele kluif is om tegenwoordig alle ballen hoog te houden; carrière maken, een goede partner/vriendin/ouder willen zijn, sociale (media) contacten onderhouden en ga zo maar door. Daarin maak je als ouder dagelijks een heleboel bewuste en onbewuste keuzes. Om maar als simpel voorbeeld te noemen, zit je naast je kind in de zandbak of op het bankje met je smartphone? Beiden is goed, maar hoe bewust ben je je ervan en hoe communiceer je jouw keuzes naar (je) kinderen?

076_Helden

Held
Ik kan talloze situaties opnoemen waarin ik kies voor verbinding met kinderen, of ze nu dichtbij me staan of verder weg. Ik maak theater voor én met kinderen, en geef improvisatielessen aan jonge kids. En telkens ervaar ik een aantal simpele basisdingen die me altijd helpen om in contact te zijn. Die basis noem ik de Held in mezelf.

H – Hier en nu. Ik ben even nergens anders met mijn hoofd dan bij de kinderen
E – Eenvoud. Kinderen hebben weinig nodig om verbinding te voelen. Ik doe niets moeilijks
L – Loslaten. Ik oefen geen controle uit en laat me verrassen door wat er komt
D – Durf te falen. Ik mag fouten maken en stralend falen, net als kinderen, gewoon doen!

Veel spelen en kinderlijk (durven) denken helpen mij daarbij. En voor wie wellicht denkt dat dit kinderachtig is … niets is minder waar. Het is eerder kwetsbaar en confronterend. Maar zodra je de smaak als Held te pakken hebt, wil je niet meer anders!

Tip
Wil je ook Held zijn? Kijk eens voor één dag of het mogelijk is om ‘ja’ te zeggen tegen je kind en zijn ideeën, voorstellen, plannen en wensen. Wellicht kan je er nog iets aan toevoegen. Voorbeeld. Mijn neefje wilde gisteren selfie’s maken. Ik zei toen “ja, en laten we dan gekke bekken trekken” waarop hij zei “en dan gaan we kamperen” waarop ik zei “ja, en dan maken we kampeerselfies”. Ons avontuur was gesmeed en de huiskamer werd een kampeerplaats.

Latest posts by Lobke Rooswinkel (see all)
6 antwoorden
 1. Anniek
  Anniek zegt:

  Hoi Lobke

  Mooi stukje heb je geschreven, en heel erg herkenbaar voor mij. Jij noemt het verbinding, ik noem het oprechte aandacht.
  Om puur te zijn heb je niet perse kinderen nodig =)

  Anniek

  Beantwoorden
 2. Wendy
  Wendy zegt:

  Ha Lobke,

  Goed stukje, is inderdaad belangrijk om hier geregeld bij stil te staan. Verbinding is heel belangrijk voor kinderen.
  Ga zo door….

  Groetjes Wendy

  Beantwoorden
 3. Bianca Hoogerwaard
  Bianca Hoogerwaard zegt:

  Lieve Lobke, jij bent een bruggenbouwer tussen ouder en kind. Simpelweg omdat je in verbinding staat met het kind in jezelf!

  Liefs Bianca

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *