Leven zonder Down, is dat perfect?

Maaike Vogelpoel is de moeder van Kit. Kit heeft het syndroom van Down en Maaike vraagt zich af of een leven zonder mensen met Down perfect zou zijn.

Het is denk ik aan niemand voorbij gegaan dat Down de laatste tijd erg veel in het nieuws is. En dan vooral de discussie over wel of niet aborteren en het langzaam ‘uitsterven’ van Down. Het is een moeilijke discussie en ik wilde er al helemaal geen wijze dingen over zeggen. Een keuze hebben is voor mij belangrijk en iedereen moet dat hebben. Maar het blijft maar in mijn hoofd spoken en ik wil er nu toch wat over zeggen.

Door te zeggen dat de wereld beter is zonder Down zeg je eigenlijk dat de wereld beter is zonder onze Kit en de zoveel duizend andere mensen. Dat het gevecht dat meer dan de helft van de Down-baby’s levert na een hartoperatie voor niets is geweest. Dat alle uren die ouders in ontwikkeling en opvoeding steken, nergens voor nodig zijn geweest.

leven_zonder_down

De hele discussie geeft me het gevoel dat Down weg zou moeten uit de samenleving. Maar waarom? Geven ze zoveel overlast? Durf je niet meer over straat omdat er weer zo’n groep Downers op de hoek staat? Worden alle goede banen ingepikt door Downies die de baan alleen maar krijgen door hun lieve glimlach?

Het leven is gewoon niet perfect en als de imperfectie dan bestaat uit mensen met Down, dan denk ik dat het leven heel mooi kan zijn. Het verdriet dat wij hebben gehad heeft ons alleen maar heel sterk gemaakt. En wij leren heel veel van de vechtlust en het doorzettingsvermogen van ons mooie meisje met Down. En al heeft ze een verstandelijke beperking en past ze niet in het hokje van de perfecte samenleving, wij moeten er voor zorgen dat ze een mooie plek krijgt.

Maaike Vogelpoel

Maaike (33) is grafisch vormgever en werkt in een familiebedrijf. Ze is getrouwd met Bart en woont in Assendelft. Zij hebben samen 3 kinderen, Bink (6), Kit (4) en Dex (2). Kit heeft het syndroom van Down. Maaike heeft het boek ‘Mijn Kit heeft Down’ geschreven dat sinds februari 2014 te koop is. Daarnaast schrijft zij blogs op de website www.mijnkitheeftdown.nl. Haar blogs gaan over de ups en downs die het hebben van een kindje met Down met zich mee brengt.

Latest posts by Maaike Vogelpoel (see all)

5 antwoorden
  • Sjors Bosman
   Sjors Bosman zegt:

   mischien een klein beetje kort door de bocht maar,
   van een downer word iedereen gelukkig .
   maar van een bankier word ALLEEN de bankier gelukkig.
   .

   Beantwoorden
 1. marion
  marion zegt:

  Maaike, ik had het niet beter kunnen beschrijven. Een ik ben het zeker met je eens. Aan de andere kant is en blijft het belangrijk dat we iedereen vrij laten in hun keuze. Al is het niet mijn keuze.

  Beantwoorden
 2. Maaike
  Maaike zegt:

  Ik ben alleen maar blij dat we de keuze nooit hebben gehad. Het lag opeens op ons bordje en het enige wat je dan doet is keihard je best doen. En dan kom je er ineens achter dat het niet zo erg is als dat je van te voren zou denken. En daarom is goed voorlichting zo belangrijk….

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *