Mama, mag ik wel plezier hebben?

Mijn hoofd, of eigenlijk mijn gedachten en energie zijn even ergens anders. Ik zag deze vraag van mijn zoon van zeven dan ook niet aankomen. Het duurt even voordat ik zijn vraag kan plaatsen. Blije Thije die zo graag plezier heeft, zoveel lacht en zo openstaat voor de wereld en de mensen erop. Hij stelt mij die vraag vlak voordat hij bij zijn zeiljuf de boot instapt.

Allemaal hier in huis worstelen we met de ellende waar mijn moeder doorheen moet. MS, hartproblemen, dementie en nu ook nog suikerziekte en daaroverheen (als het nog niet genoeg is) een herseninfarct. We gingen op vakantie en enkele weken later: klabam!

Totaal onvoorbereid zien we een afwezige moeder in een rolstoel zitten. Ze kan opeens niet meer lopen, haar linkerarm weigert dienst, ze is mentaal een enorme sprong achteruit gegaan en ze wil niet meer. Echt niet, helemaal niet. En we moeten de zorg voor haar laten gaan. Ze kan na 55 jaar huwelijk niet meer bij mijn vader thuis wonen. Van nu af aan is alles anders.

selfie_inez

 

En Thije pikt dat natuurlijk ook op. Oma die geen spontane aandacht aan hem besteedt, die hem geen hand meer geeft of lekker terug kan knuffelen als hij gedag zegt. Oma die niet meer wil. En een moeder die af en toe van streek is. Soms loopt hij net binnen als er iemand belt om te horen hoe het gaat. Het is wat voor zo’n klein ventje dat niets liever wil dan zijn moeder beschermen. Hij knuffelt nu dus heel wat af en heeft momenten dat hij überdwars is. En mijn lontje is even niet zo lang. Het verstand en het goede voorbeeld moeten van mij komen, maar oei, wat kost dat een moeite. Enerzijds wil ik niets liever dan bij mijn gezin zijn en anderzijds eigenlijk heb ik wat meer ruimte voor mezelf nodig.

Gelukkig is het vakantie en springen mijn dochters even bij. En mag ik op ze leunen, mijn fijne meiden van 17, 19 en 20. Ze helpen me met van alles en nog wat en kijken zelf waar ze in kunnen springen. Zodat ik met al dat gedoe genoeg rust heb voor hun oma en mijn eigen bedrijf. En genoeg energie zodat ik hun lieve broertje kan helpen met zijn eigen levenslessen.

“Mama, mag ik wel plezier hebben?”
“Ja, lieve Thije, dat mag! Verdriet en plezier passen vaak naast elkaar. Voor alles is een moment en dit is jóuw pleziermoment. Ga maar fijn het water op met je vrienden en geniet.”
“En jij dan, mama? Heb jij ook een pleziermoment vandaag?”
“Ja, mop, want vanmiddag ga jij admiraalzeilen en dan zal ik héél trots en blij naar jou zwaaien!”
“Oké dan. En maak dan ook meteen even een selfie, want dan kan ik dat later zien en word ik nóg een beetje blijer!”

Inez de Ruiter

Inez is moeder van vier (drie dochters van 17, 19 en 20 en een zoon van 7) en heeft haar eigen bedrijf als professional organizer en virtueel assistent.

Latest posts by Inez de Ruiter (see all)

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *