Nieuwe nostalgie

Weer een mooi artikel over spelen met kinderen, van Lobke Rooswinkel, oprichter van Held!

“Wat je van beeeeeren leren kan lalalalalala! Abel vindt het, net als ik vroeger, ook prachtig op de vroege ochtend. En ik heb dit liedje nu de hele dag in mijn hoofd! #nostalgie #brokinmijnkeel”

Zaterdagochtend lees ik dit Facebook-bericht van een goede vriendin. Onmiddellijk zit Jungle Book als wijsje in mijn hoofd. Later die dag lunchen mijn vriendin en ik samen en ik bedank haar voor de inspiratie. We beginnen gelijk te zingen en ook ík heb het liedje nu de hele dag in mijn hoofd. Tijdens de lunch praten we over dat nostalgische gevoel wat je soms overkomt, zeker in contact met kleine kinderen. Zij zijn immers onze spiegel terug naar onze eigen kindertijd. De hashtag ‘brokinmijnkeel’ is dan ook veelzeggend.

Geraakt

Vaak als ik met mensen praat over hun kindertijd, zijn ze geraakt; hun stem wordt zachter, ogen gaan glimmen -zo niet stralen- en er ontstaat een glimlach op het gezicht, of ik hoor een schaterlach. Allemaal fijne tekenen van levendige herinneringen. Ik vind het waardevol als je in staat bent deze herinneringen op te roepen en weer even te voelen hoe dat ook al weer was, als kind.

Verbinding

En waarom niet dát moment benutten om een nieuwe herinnering te maken, samen met je kind? Juist de momenten die jou raken, hebben impact op je kinderen. Simpelweg omdat zij, hoe jong dan ook, vóélen dat jij geraakt bent. Vanuit mijn visie van Held! geloof ik dat échte verbinding met je kind ontstaat op die momenten dat je als ouder voelt hoe het kind-zijn ook alweer was. Vanuit een kinderlijke energie (lees: zónder kinderachtig te zijn!) kan je optimaal aansluiten bij de belevingswereld van je eigen kind.

Speeltip

Dus tijd voor nieuwe nostalgie! Heerlijk voor een druilerige zondag en eenvoudig om te doen.

Stap 1: Herinneringen.
Die kan je makkelijk oproepen door bijvoorbeeld met oude vrienden, broers, zussen of ouders te spreken. Of door oude foto’s te bekijken en wat mij altijd helpt is liedjes luisteren. Als vanzelf komen dan vaak gedachten terug aan lievelingsliedjes- spelletjes en typische dingen uit je eigen jeugd.

Stap 2: Vernieuwen.
Luister, kijk en/of speel de oude liedjes, spelletjes en filmpjes. Hoe reageert je kind erop? Wat roept het op en hoe kunnen jullie er iets anders mee doen of misschien wel precies zoals het vroeger was? Inmiddels weet ik dat mijn vriendin en zoontje Abel schaterlachen en gekke dansjes maken op ‘wat je van beeeeeeren leren kan …’ en zelf ga ik met mijn neefje en nichtje regelmatig ‘op avontuur’ om vervolgens alle kleine dingen in de buurt hééél groot en spannend te maken. Waarom? Nou, ik ben altijd gék op avontuur geweest!

Ik ben heel erg benieuwd welke nieuwe nostalgie jij gaat maken!

PS. Wil je meer lezen over mijn visie op verbinding tussen ouders en kinderen en waar de afkorting Held! voor staat? Dat kan je hierlezen en je gelijk aanmelden voor nóg meer speeltips met de gratis heldendaden.

Bovendien geef ik woensdag a.s. een gratis workshop in Amsterdam voor ouders die meer willen weten en ervaren over spel & verbinding. Meer info, klik hier.

Latest posts by Lobke Rooswinkel (see all)
2 antwoorden
 1. evelien
  evelien zegt:

  kastanjes rapen,en er een spinneweb van maken,heerlijk dat gevoel van met elkaar aan tafel zitten ,en de restjes wol van mama mochten gebruiken om er een web van te maken .

  Beantwoorden
  • Lobke
   Lobke zegt:

   Ow ja dat is een mooie! Denk dat die voor vele van ons herkenbaar is. Veel plezier als je dit weer met je eigen kids gaat doen (ti’s er weer echt het seizoen voor eindelijk)

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *