Piñatas, karaoke en heliumballonnen

Afgelopen vrijdag had onze zoon zijn eerste verjaardagsfeestje van een klasgenootje. Een Saudisch meisje werd vijf jaar en vierde dit thuis. Wij hadden er enorm zin in, eindelijk eens een blik buiten de muren werpen in een Saudisch gezin!

Kinderfeestjes zijn hier niet te vergelijken met kinderfeestjes in Nederland. Om te beginnen zijn niet alleen de kinderen, maar het hele gezin welkom. Het feest was eigenlijk een verkleinde versie van een feest voor volwassenen: harde muziek en veel eten. Het hoogtepunt was het kapotslaan van de piñata, wat resulteerde in graaien op de grond naar snoep. Vervolgens werd de enorme vier lagen tellende taart aangesneden. Verder vermaakten de kinderen zich met dansen op een podium, zingen of schreeuwen in de karaokemicrofoon en rondrennen met heliumballonnen. Natuurlijk met de nodige tussenstops langs de ijsmachine, popcornkraam, crêpes en natuurlijk de hamburgers en friet. Als voedingsbewuste Hollandse moest ik regelmatig even diep ademhalen als ze weer iets in hun mond stopten (het is werkelijk een wonder dat ze niet hebben overgegeven naderhand).

De harde muziek maakte het feest een pittige beproeving voor onze kinderen die na een half uur horendol vroegen of ze alsjeblieft weer naar huis mochten. Gelukkig bleek de kapotte piñata piepschuim te bevatten waarmee ze konden spelen. Ze moesten wel snel zijn want voor je het wist werd alles opgeruimd door een van de vier maids.

In dit land sta je steeds voor culturele verrassingen. Zo waren we verbaasd toen we bij binnenkomst een modern geklede moeder aantroffen maar geen vader. Ongeveer halverwege het feest kwam de traditioneel geklede vader even naar de feestkelder afgedaald om handjes te geven, ook aan de dames!

Het feest was een mooi moment om de ouders van de klasgenootjes te leren kennen. Een bont gezelschap afkomstig uit Spanje, Frankrijk, Italië, Korea, Japan, Verenigde Staten, Saoedi-Arabië en Sri Lanka. Van hen leerden we dat dit een rustig feestje was en je in Dubai bijvoorbeeld meemaakt dat ouders naast springkussens, clowns en ezels, zelfs een echt kindertreintje laten komen waarin de kinderen een rondje om het huis kunnen rijden. Ongelofelijk.

Kijkend naar de rondrennende en springende kinderen vroegen we ons af op welke manier deze ouders bedenken hoe een kinderfeestje eruit moet zien. En wat zouden de kinderen leuker vinden? Natuurlijk denken wij dat onze georganiseerde Nederlandse feestjes leuker zijn voor de kinderen. We houden het overzichtelijk door een klein aantal vriendjes uit te nodigen en beperken de prikkels door leuke bekende spelletjes te spelen en proberen als ’t even kan zelfs de hoeveelheid snoep en kado’s in de hand te houden. Voor de structuur had ik zelfs een programmaatje met picto’s in elkaar geknutseld (waar sommige kids heel blij mee waren). Als proef op de som vroegen wij onze zoon dan ook wat hij leuker vond, z’n eigen feestje of dit. Helaas voor ons luidde zijn duidelijke antwoord: ‘Dit feestje!’ ‘O, waarom dan?’ vroegen we teleurgesteld. ‘Omdat er ijs was en popcorn en snoep!’

Tja, wat is dit antwoord waard? Zouden wij ook moeten overstappen op deze Amerikaanse taferelen of gaan we volgend jaar gewoon weer koekhappen en schatzoeken?

Latest posts by Vera Vergunst (see all)
1 antwoord
  1. Diana Guns
    Diana Guns zegt:

    Ook leuk voor een keer.
    Zelf geef ik de voorkeur aan quality – time met en voor de kinderen wat ook telt voor de lekkernijen. Verantwoord, genoeg maar wel overheerlijk! Heb kinderen die met kleine dingen al tevreden zijn! Benieuwd naar de andere “feest” meningen;-) Fijne feestjes voor iedereen toegewenst.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *