Sportiviteit en respect: vijf toptips voor langs de lijn

Het weekend staat weer voor de deur. Voor veel ouders betekent dit dat ze ergens langs een sportveld staan, te kijken bij hun kinderen. Ik geef al jaren workshops en lezingen aan sportclubs, over sportiviteit en respect. En in opdracht van stichting Naar een Veiliger Sportklimaat (VSK) ontwikkelde ik met collega Steven Pont de workshop ‘Lang leve de sportouder’.

hockeyveld2

Ouders hebben een belangrijke bijdrage aan sportiviteit en respect. Niet elke ouder weet wat er van hem of haar wordt verwacht langs de lijn. Daarom – zo vlak voor het weekend – vijf tips voor gedrag langs de lijn:

 1. Plezier gaat voor presteren
  In plaats van ‘heb je gewonnen?’ en ‘heb je gescoord?’ kun je ook vragen: ‘was het leuk?’ en ‘hoe ging het?’. Zo leer je kinderen dat plezier voorop staat.
 2. Moedig aan, maar coach niet mee
  Hoe goed bedoeld ook, aanwijzingen geven is verwarrend en afleidend. Laat dat aan de coach over.
 3. Teamsport? Moedig alle kinderen aan!
  Niet alle ouders zijn erbij of kunnen erbij zijn. Sporten doe je samen.
 4. Geef zelf het goede voorbeeld
  Houd je mond tegen de scheidsrechter. Wij moeten onze kids leren dat een scheidsrechter zijn best doet en dat we daar met respect mee om moeten gaan.
 5. Laat je kind zijn sport zelf beleven
  Zelf het eerste nooit gehaald en is het nu je missie dat je kind het wél haalt? Laat je kind zélf aangeven hoe intensief en hoog het wil sporten.

Kijk ook op www.tvsportplezier.nl, een digitaal platform dat zowel ouders als verenigingsbestuurders informeert, verleidt en inspireert om samen werk te maken van de prettige sfeer op de sportclub.

Zelf een workshop voor je sportclub organiseren? Kijk dan hier naar de mogelijkheden.

2 antwoorden
 1. Alexander van den Kommer
  Alexander van den Kommer zegt:

  Goed om te lezen! Ouderlijke betrokkenheid in jeugdsport is één van de meest invloedrijkste aspecten in de sportcarrières kinderen. Ik denk dat het voor verenigingen, clubs en organisaties vooral belangrijk is om ouders positief te betrekken, door niet al te belerend te zijn, maar wel de maatschappelijke en sociale waarde van hen te laten inzien. Lang leve de sportouder!

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Kijk ook op http://www.tvsportplezier.nl, een digitaal platform dat zowel ouders als verenigingsbestuurders informeert, verleidt en inspireert om samen werk te maken van de prettige sfeer op de sportclub. Bron: grootenklein.nl/sportiviteit-en-respect-vijf-toptips-voor-langs-de-lijn/ […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *