Temperamentvolle kinderen – Eva Bronsveld

Mijn vriendinnetje en collega Eva Bronsveld geeft al jaren workshops en schrijft al lange tijd hele fijne blogs over haar manier van omgaan met temperamentvolle kinderen. Ze heeft er zelf twee dus naast vakmatig is ze ook nog eens ervaringsdeskundige. En nu is er dan haar eerste boek. En wat is dat een heel goed en fijn en praktisch boek. Ik ben fan en heb haar een paar vragen voorgelegd over dit nieuwe boek.

temperamentvolle_kinderen

Voor welke ouders is dit boek een must have?
Voor ouders van temperamentvolle kinderen. Met temperamentvolle kinderen bedoel ik intense, gevoelige en opmerkzame kinderen die een sterke eigen wil hebben. Dit zijn prachtige eigenschappen, en zelfs eigenschappen die we in volwassenen vaak erg waarderen, maar die we bij kinderen vaak maar lastig vinden. Door deze eigenschappen zijn deze kinderen vaak heel enthousiast en uitbundig. Ze kunnen zich goed inleven in anderen en kunnen erg genieten van kleine dingen. Ook weten ze vaak precies wat ze willen en zijn ze erg creatief om dit voor elkaar te krijgen. Heel fijn dus allemaal, maar als ouder sta je wel regelmatig voor pittige uitdagingen. Want diezelfde eigenschappen kunnen er ook voor zorgen dat je kind snel overspoeld raakt door emoties, dat hij soms weigert om, in jouw ogen, volstrekt voor de hand liggende dingen te doen en dat nieuwe situaties heel spannend kunnen zijn.

Wat kan het boek je als ouder opleveren?
Je gaat je kind (weer) door een positieve bril zien en je krijgt (nog meer) inzicht in wat je kind nodig heeft om goed te gedijen. Je leert herkennen wat de triggers bij jouw kind kunnen zijn, wat je kind extra nodig heeft en wat je juist beter kunt omzeilen. Ook ontdek je dat samenwerken geen zwaktebod is, maar juist een krachtig instrument om tegemoet te komen aan wat je kind én jij nodig hebben. En natuurlijk lees je wat je kunt doen op het moment dat je kind toch overmand wordt door zijn emoties.

Je boek is een aaneenrijging van herkenbare situaties, heldere uitleg en heel veel praktische tips. Het leest heel lekker weg en geeft je echt handvatten om direct uit te gaan proberen. Kun je ons drie dingen meegeven die je zelf heel belangrijk vindt of die eigenlijk altijd aanslaan?

Nou, drie dingen die ik heel belangrijk vind:

  • Kinderen wíllen het goede doen. Er is geen enkel kind dat ‘s ochtends opstaat met het idee “ik ga vandaag eens lekker dwars doen”. Als je kind negatief gedrag vertoont, komt dat doordat hij op dat moment niet anders kan of omdat er iets dwars zit. Het is altijd effectiever om te kijken naar wat er achter het gedrag zit van je kind en daar een oplossing voor te zoeken, dan dat je het gedrag aanstuurt. Op moeilijke momenten heeft je kind jouw hulp het hardst nodig.
  • Laat de verbinding met je kind altijd voorop staan. Investeer zoveel als je kan in het op een fijne manier tijd met elkaar door brengen. Knuffel, lach en speel zo vaak als je maar kan. En ook op lastige momenten: probeer altijd om in contact te blijven met je kind en steeds sámen oplossingen te zoeken voor problemen.
  • Je hoeft als ouder niet de baas te zijn om invloed te hebben. Sterker nog, de invloed op je kind is vele malen groter op het moment dat je kind naar je luistert omdat hij wíl horen wat je te zeggen hebt dan wanneer hij dit doet omdat het móet. Ook als je een gelijkwaardige relatie hebt, kun je grenzen aangeven. Je kunt nog steeds van je kind verwachten dat hij rekening met jou én met anderen houdt als je tegelijkertijd ook rekening met hem houdt.

Ik merk aan alle reacties op je boek dat heel veel ouders heel erg blij zijn dat het er is. Welke reacties op je boek heb je inmiddels van ouders ontvangen waar je zelf heel blij van wordt?

Ik kan er zeker een paar opnoemen! Bijvoorbeeld deze:

“Kippenvel op mijn rug, brok in mijn keel, tranen in mijn ogen…… vanaf het moment dat ik in je boek ‘Temperamentvolle kinderen’ ben begonnen!”

“Voor mij was het een blik vol herkenning. Het is alsof je het over ons leven, onze kinderen en dan vooral onze dochter hebt! Zo fijn om eindelijk iets te kunnen herkennen.”

“Eva, dank je wel voor dit boek. Ik zit de hele tijd ‘Ja!’ te roepen tijdens het lezen. Ik ga het aan al mijn vriendinnen met kinderen (al dan niet temperamentvol) aanraden.”

“Ik vind hem fantastische! Herkenning en gemakkelijk toepasbaar. Ik merk direct verandering bij mijn kinderen. Ook voor mijn werk als SBO-leerkracht kan ik hier ontzettend veel mee. Bedankt!”

“Als mijn dochtertje weer een ‘bui’ heeft zegt ze… ‘Mam….kijk even in het boek’!”

Eva geeft ook workshopdagen voor ouders die graag echt in dit thema willen duiken. Wanneer de volgende dagen zijn, lees je op haar eigen site. Het boek zelf kun je bestellen bij Bol.com.

Koop bij bol.com

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *