Zijn eerste wedstrijd

Afgelopen zondag was het zo ver: de allereerste echte hockeywedstrijd van mijn zoontje. Na een half seizoen ‘alleen maar’ trainen, mocht hij eindelijk een wedstrijd spelen. Uit nog wel, tegen een andere club. In een echt tenue.

sportiviteit_en_respect

De dagen voorafgaand aan de wedstrijd stonden voor Dim in het teken van het passen van het tenue (wat heet: een dag voor de wedstrijd wilde hij het al aan) en al vast lekker filosoferen over het echte werk. “Tegen welke clubs moeten we dan papa?” En: “Mogen we ook een keer thuis spelen? Anders is het niet eerlijk!” Wat had hij er zin in!

Op zondag was hij er helemaal klaar voor. Echt hockeyshirt: check. Veel te grote maar echte hockeybroek: check. Sokken en scheenbeschermers: check. Gebitsbeschermer: check. Een voorbereiding waar menig oud-teamgenoot van papa een puntje aan kon zuigen. Op naar Hilversum, op naar Spandersbosch. Daar was het een gezellige drukte van jewelste, waarin coach Tischa de jongetjes nog even uitlegde wat de spelregels ook al weer zijn.

Tijd voor de wedstrijd. Slik, dat team van Spandersbosch leek wel erg groot en sterk. Dat was duidelijk te merken ook, maar het enthousiasme van Dim en zijn maatjes was er niet minder om. Hoeveel doelpunten Spandersbosch ook maakte, het deerde hen niet. Eerlijk gezegd was ik daar, het fanatisme van mijn zoon indachtig, positief door verrast. Hij is normaal gesproken niet zo heel goed in verliezen, to put it mildly. Deze zondag wel, ondanks een coach van de tegenstander die in zijn eigen enthousiasme na weer een doelpunt een tikkie onnadenkend heel hard vroeg hoeveel het stond. Het maakte de mannetjes niet uit. Ze werkten samen, incasseerden, leerden verliezen en maakten plezier. Precies waar sport op deze leeftijd wat mij betreft om draait.

En de ouders? Die stonden erbij, riepen ‘Hup!’ en genoten ook. Echt waar, fanatieke ouders zijn helemaal niet nodig. Het fanatisme zit al in de kinderen. Of niet, ook goed. En dan ga je daar als ouder langs de lijn helemaal niets aan veranderen.

Koen Schunselaar
Latest posts by Koen Schunselaar (see all)
2 antwoorden
  1. Lobke
    Lobke zegt:

    Hey Koen, wat leuk dat blog van jou! Heerlijk om je zo, vanaf de zijlijn, weer in te leven in hoe het voor de kids is en wat zij beleven en hoe goed jij dat ziet! Keep up the good work, dad!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *