Zo leer je jouw kind fietsen in het verkeer

Nederland is hèt fietsland bij uitstek! En dat is heerlijk en gezond, maar, zeker als je denkt aan je kinderen, niet altijd zonder gevaar. Het is dan ook heel belangrijk om je kind goed te leren veilig te fietsen. Maar hoe leer je je kind zich redden in het verkeer? Zeker als ze nog klein zijn, is het oplepelen van een rits aan verkeersregels waarschijnlijk niet zo effectief. Maar wat dan wel? Net zoals bij veel andere dingen die ze moeten leren, is het bij veilig leren fietsen ook een kwestie van oefenen, oefenen en nog wat oefenen. Ga er zo vaak mogelijk samen op uit op de fiets, zodat je kind vertrouwd raakt met zijn of haar fiets en in het verkeer. En geef het goede voorbeeld. Veilig fietsen kan je leren!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Ook bij fietsen geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Het begint met de vraag: Hoe kies je de juiste fiets? In de praktijk zitten veel kinderen op een te grote fiets, waardoor ze bijna vallen. Het lijkt misschien handig om een fiets ‘op de groei’ te kopen, maar dat is niet verstandig. Een kind moet met zijn voeten bij de grond kunnen komen, om snel te kunnen afstappen als dit nodig is. Balans is één van de moeilijkste dingen bij het leren fietsen, en als ze met hun voeten bij de grond komen, geeft dat net dat beetje extra vertrouwen.

Zorg voor de juiste randvoorwaarden om veilig te fietsen: een goed passende fietshelm, goede verlichting en check ook zeker de remmen. Zeker bij kleine kinderen is het aan te raden om zowel een terugtraprem als een handrem te hebben, omdat ze soms moeite hebben met één van beide manieren. Gekleurde kleding of reflectie-elementen op de kleding kunnen bijdragen aan de zichtbaarheid van je kind, net als een vlaggetje achterop de fiets.

Leuke tip: bekijk deze filmpjes op YouTube ter inspiratie.

En fietsen maar!

Je kind veilig leren fietsen begint eigenlijk al zodra je kind bij je achterop de fiets zit. Dan moet je al het goede voorbeeld geven, zoals je hand uitsteken om richting aan te geven, op tijd stoppen bij stoplichten of voorrangswegen. Kinderen leren heel veel door het observeren van jouw gedrag, zo ook in het verkeer. Het is dus ook goed om van jongs af aan te verwoorden wat je doet en ziet in het verkeer, en waar je op moet letten. Vertel je kind waarom je bijvoorbeeld je hand uit steekt, praat over het verkeer en de andere verkeersdeelnemers. Ook als je in de auto zit, is het goed om te wijzen op gevaarlijke verkeerssituaties, en bijvoorbeeld te laten zien hoe slecht je een fietser zonder licht kunt zien vanuit de auto.

Neem de tijd

Neem de tijd om te oefenen in het verkeer. Ga er lekker op uit in de weekenden, maar ook de dagelijkse route naar school is een prima uitgangspunt. Zorg dan wel dat je ruim op tijd vertrekt, zodat je onderweg tijd hebt om de verkeerssituaties uit te leggen. In het begin hou je je kind naast je en vertel je gaandeweg wat hij of zij goed doet en wat je ziet. Kijk goed wat hij of zij aan kan! Als je kind nog vreselijk zit te wiebelen en moeite heeft met de balans, dan heeft hij/zij nog geen oog voor de verschillende voorrangsregels en dergelijke.

Heb je net een nieuwe kinderfiets aangeschaft? Vergeet dan niet om je kind te leren hoe je een fiets op slot zet. Ook kinderfietsen zijn erg diefstalgevoelig. Zet je fiets altijd veilig op slot. Bijvoorbeeld met een ABUS slot van Slotenspeciaalzaak.

Als het fietsen steeds beter gaat, kan je stap voor stap beginnen met de regels. Verkeer van rechts heeft voorrang, steek netjes je hand uit als je af wilt slaan, stop bij voorrangswegen of moeilijke kruispunten, en ga zo maar door. Dan kan je steeds wat meer afstand nemen en kijken hoe het gaat. Bespreek dit, geef complimenten en tips, en blijf zelf het goede voorbeeld geven!

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *