Kerstengel

Een ingezonden blog door een trouwe lezer van mijn site. Aangrijpend en ontroerend dus daarom deel ik het graag met jullie. En ik herhaal nog maar weer eens mijn eerder gedane oproep aan alle gescheiden ouders: stel het geluk van je kinderen altijd voorop.

DeathtoStock_SlowDown1

Het is bijna kerst. Ik rij met mijn auto de straat binnen. Het is half vijf en overal brandt er al licht in huis. Als ik mijn auto heb geparkeerd loop ik over mijn tuinpad, naar mijn huis. Wanneer ik de deur open, ligt er post en folders op mijn deurmat. Ik sorteer mijn post van de folders. Er valt een folder van de stapel op de grond. Op de folder staat een afbeelding van een paar blije kinderen om en bij de kerstboom. Ik denk aan mijn eigen kinderen. Weet je wat ik doe? Ik bel ze even op. Kan ik even horen hoe het nu is.

Ik pak mijn telefoon en toets het nummer in. Het duurt even, hij wordt op genomen.

“Hallo, met Bloeme”. “Dag lieverd, met papa, hoe is het met je?”. “Goed”, zegt ze. “Vanavond op school in het kerststukje ben ik kerstengel, kom je ook kijken?”

“Natuurlijk kom ik kijken lieverd, ik wil dat niet missen hoe jij eruit ziet als engel. Tot vanavond kerstengel van me”.

De school van mijn kinderen is dichtbij. Lopend is het nog geen vijf minuten. Buiten branden de lichtjes en staan de kerstbomen te pronken voor de ramen in de straat. Kaarslicht schittert hier en daar in de huizen. Wat een gezellig tijd is dit toch, denk ik op dat moment. Op het schoolplein aangekomen, staat een grote kerstboom met lichtjes te branden. Ik kom nog meer in de stemming van de kerst. Het herinnert mij aan vervlogen tijden, van kerstmis. Ik loop de gang door richting de klas waar Bloeme altijd zit. De klassen zijn schemerig en kleurrijk gezellig versierd, met alles wat met kerst te maken heeft.
Het valt mij op dat ik één van de eerste ben. Bij de klas van Bloeme aangekomen, staat er een vrouw in feestelijke kleding bij het schoolbord. Ik vermoed dat zij de juf van Bloeme is.

“Goedenavond”, zeg ik tegen de vrouw en stel mij voor als de vader van Bloeme.
“Goedenavond”, zegt de vrouw en stelt haar voor als de juf van Bloeme. “Meneer, er is maar plaats voor één ouder voor de uitvoering van het kerstverhaal”.

De manier waarop de vrouw mij dit vertelt, heeft weinig met het kerstgevoel te maken. Mijn kerststemming maakt plaats voor verontwaardiging. “Ik heb het verzoek gekregen van mijn dochter om hier vanavond ook aanwezig te zijn”.

“Haar moeder is al uitgenodigd en zoals ik u al zei, is er maar plaats voor één ouder”.

“Mevrouw, wij zijn gescheiden, voor Bloeme zou het toch fijn zijn als ik er ook ben”.

“Meneer”, reageert de vrouw geërgerd, “als wij met alle ouders rekening moeten houden die gescheiden zijn of iets dergelijks, kan de school wel eenk keer zo groot gebouwd worden in deze tijd. Scheiden is uw probleem en niet het onze. U moet dat samen maar oplossen wie er komt”.

“Tja”, reageer ik, “stel dat je nou als ouders beide wilt kijken bij je kind, ongeacht of je gescheiden bent. Wat dan? Een kind laten kiezen tussen mama of papa is geen keus”.

“Meneer, ik ga niet met u in discussie en verzoek u om nu het lokaal en de school te verlaten”.

Op dat moment voelde ik de aarde onder mij weg zakken, verslagen en onmachtig. Ik draaide mij om, om de klas te verlaten. Daar kwam mijn dochter aangelopen met haar moeder. Wat een prachtmeisje om te zien. Een engeltje dat neergedaald was op de aarde met als boodschap “vrede op aarde”. Haar ogen straalden van opwinding en geluk.

“Wat zie jij er mooi uit! Je bent een echte engel”, reageerde ik enthousiast. “Ik moet je iets vertellen”. Ze keek mij aan met haar prachtig stralende oogjes. “Ik heb net met je juffrouw gesproken, en er is een probleempje. Er is geen plaats meer voor papa, omdat het heel druk is in de klas. Nou lijkt mij het beste op dit moment, dat mama bij jou blijft en gaat kijken hoe mooi jij engel kunt spelen in het kerstverhaal, en jij papa vertelt als ik je weer zie, hoe het is geweest. Vind je dat een goed idee?”

Ze knikte instemmend.

“Je bent ook met mama gekomen en is het logisch dat je ook weer met mama naar huis gaat”, vertelde ik haar om het leed wat te verzachten. “Volgende keer gaat papa met je mee”. Met een dikke kus en een innige knuffel namen we afscheid.
De klas was inmiddels volgelopen met ouders en kinderen en ik, ik verliet de school met een pijn hart.

Buiten aangekomen keek ik nog even een keer naar de ramen van de klassen. Een gezellig kersttafereeltje was het zeker om te zien. De tranen rolden over mijn wangen. Bij mij in de straat en mijn huis aangekomen, zag ik mijn kerstboom met de lichtjes aan die ik had aangedaan voordat ik wegging. Ik opende de deur en voelde de aangename warmte van de kachel al in de gang. Ik hing mijn jas aan de kapstok, en liep naar de woonkamer, waar ik op de grote witte bank plaats nam. Er hing een deken van rust in mijn huis. Mijn ogen waren droog, en mijn tranen gedroogd op mijn gezicht. Ik dacht na over het afgelopen half uur. Wat zag ze er mooi uit, en ik voelde een glimlach op mijn gezicht. Voor dit moment is het de juiste beslissing.

De volgende dag belde ik mijn dochter op en ze vertelde mij blij en enthousiast hoe ze het had ervaren om engel te zijn. Ik reageerde enthousiast en blij.
Ze had het heel fijn gehad en vond het mooi om te doen, en daar ging het om. Als ouder moet je het geluk van je kinderen of wie dan ook niet in de weg staan, vind ik. Stimuleer ze om gelukkig te zijn.

Om privacy-redenen is de naam van Bloeme gefingeerd.

Tischa

Tischa is kinderpsycholoog, opvoedkundige, moeder en pleegmoeder. En oprichter en eigenaar van Groot&klein. Haar missie? Samen opvoeden leuker en makkelijker maken.

Latest posts by Tischa (see all)

1 antwoord
 1. Inez
  Inez zegt:

  Beste vader van ‘Bloeme’, als gescheiden moeder ben ik ‘in total shock’ van dit verhaal. Wat moet het moeilijk zijn geweest om het optreden van je eigen kerstengeltje te missen! En wat zal ze trots zijn op zo’n betrokken en lieve vader!
  (en wat ben ik opeens blij dat wij als ouders allebei welkom zijn bij ons op school!).
  Ik wens je heel fijne kerstdagen vol met jouw kerstengeltjes!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *