Laat de liefde letterlijk zien

1599861_657946234248317_1359403929_oVannessa Thuyns (1975) is zangeres van beroep en speelde in musicals als Hair, Oliver en Carpenstars. Naast alle optredens geeft ze zangles, schrijft ze theatervoorstellingen, chicklits en liedjes én is ze een zeer trotse moeder. Vannessa woont met haar man Leon, twee kinderen Guusje (10) en Sjors (7) in Muiderberg. Waarom Vannessa graag blogt voor Groot&klein, kan ze het beste zelf verwoorden:

“Toen ik zwanger was van mijn eerste kind Guusje verslond ik werkelijk elk tijdschrijft over opvoeding en verzorging. Vooral de inspirerende verhalen van andere moeders waren voor mij goud waard. ‘Moeder zijn’ vind zowel een (angstig) avontuur als een fantastisch cadeau. Groot&klein laat onder andere zien dat elke ouder met dezelfde dingen worstelt en dat doet me heel veel deugd. Hoera, ik ben niet de enige! De creatieve oplossingen, handvatten en onmisbare tips op de website en Facebook inspireren mij om zo goed mogelijk mijn best te doen. Er bestaat geen handleiding voor de perfecte ouder, maar gelukkig kunnen we elkaar veel leren door vooral te delen.”

Dit is haar eerste blog voor Groot&klein, over het laten zien van de liefde voor je kinderen. Dat er nog maar veel mooie artikelen mogen volgen!

Jaren geleden las ik een interview met schrijfster/moeder Toni Morrison en sindsdien ben ik me heel bewust van mijn gezichtsuitdrukking. Morrison gaf het advies: “Let your face speak what’s in your heart. Je hebt als ouder de belangrijke taak om je kind zelfrespect mee te geven en dat begint bij jezelf.” Ik kan als moeder dus wel honderd keer zeggen: “Schat, ik houd van je” of “Wat knap van jou”, maar wanneer dit niet oprecht van je gezicht is af te lezen, is het ook niet voelbaar en zijn het praktisch loze woorden. Daar ga je dus met je goedbedoelde teksten.

Er is een periode geweest dat ik zo druk was met de perfecte opvoeder uithangen dat mijn kinderen ’s ochtends niet altijd direct een onvoorwaardelijke dosis liefde van mij ontvingen maar eerder een semi-kritische, haastige blik: er zit nog tandpasta op je lip van gisterenavond of je trui is niet goed geknoopt of je staartje zit wel erg slordig.

Mijn eigen consequente moeder was een no-nonsense vrouw en haar gezicht/lichaamstaal straalde dat ook uit. Ze bezat en toonde wel degelijk liefde door heel goed voor me te zorgen, maar ik heb als kind vaak bevestiging nodig gehad omdat haar (onbewust afkeurende) oogopslag me op een bepaalde manier onzeker maakte. Ik herkende mijn moeder en, tot mijn tegenzin, ook mezelf in de wijze woorden van Morrison. Het was een typisch aha-moment, een ultieme eye-opener met de bijbehorende kippenvel.

Ik houd van die kansrijke momenten. Vanaf dat moment maakte ik een belofte en stelde mezelf de volgende vraag: wil je dat je kinderen een positieve eigenwaarde ontwikkelen en voelen dat ze goed genoeg zijn? Uiteraard antwoordde ik volmondig ja. Er zijn dagen dat ik mezelf moet toespreken: “Het hoeft niet allemaal foutloos of te kloppen, onthoud gewoon wat belangrijk is: lichten je ogen op wanneer je kinderen naar je toe komen? Op elk moment van de dag?”

Gelukkig gaat het me al een heel lange tijd natuurlijk af en krijg ik vanzelf een lach op mijn gezicht omdat ik intense liefde voor ze voel. Die mildheid verdienen ze ook, het zijn geweldige kinderen en wat is het makkelijk om die liefde direct zichtbaar te maken. Ondanks ik nu en dan enigszins veeleisend en ongeduldig kan zijn, weet ik zeker dat zij mijn liefde voelen en zich dus geen seconde hoeven af te vragen of ik van ze houd. Simpelweg omdat ik het altijd laat zien!

Latest posts by Vannessa Thuyns (see all)
2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *