Naar de basisschool

naar de basisschoolBinnenkort is het zover: mijn zoon Dim wordt 4 jaar en gaat na de zomervakantie naar de basisschool. Een leuke en spannende stap in zijn (en ons) leven. Hoe help je als ouder je kind om deze stap zo soepel mogelijk te laten verlopen?

Aftelkalender

Sommige kinderen zijn zelf al best bezig met wanneer ze voor het eerst naar school mogen. Soms kan het dan helpen om een aftelkalender te maken. Begin niet te ver van te voren; een week of twee is overzichtelijk en lang genoeg.

Afscheid en nieuw begin

voorleesboek tischa neveVoor het leuke nieuwe begin op de basisschool kun je bijvoorbeeld een nieuw rugzakje, broodtrommeltje en beker kopen. Een nieuwe start betekent meestal ook dat er afscheid genomen wordt van bijvoorbeeld de peuterspeelzaal of crèche. Besteed ook aan dat afscheid voldoende aandacht en bespreek het met je kind. Tegen de tijd dat je eigen kind de basisschoolleeftijd bereikt, zullen ook de kinderen om hem heen naar school gaan. Heb ook aandacht voor het afscheid van die kinderen en gebruik het bijvoorbeeld om vast te bespreken dat je eigen kind binnenkort ook afscheid mag nemen. Er zijn leuke verhaaltjes en boekjes te vinden om je kind voor te bereiden op afscheid nemen en een nieuw begin op school. Ook in mijn voorleesboek “Mam, hoe gaat dan dan?” besteden we aandacht aan dit thema.

Wennen op basisschool

Als ouder van een kind dat voor het eerst naar de basisschool gaat, krijg je te maken met het begrip ‘stoeltje passen’: op alle basisscholen zijn er dagen dat je kind mag gaan wennen. Het ene kind went sneller dan het andere. Heeft jouw kind het nodig om iets langer of vaker te wennen? Overleg dit dan met de nieuwe basisschool.

Zorg voor rust

Naar de basisschool gaan is best een grote stap. Je hoeft het zeker niet groter te maken dan het is, maar kinderen kunnen in het begin zowel fysiek als emotioneel behoorlijk moe zijn. Ze zijn dan na lange schooldagen wat hangeriger en meer van slag dan anders. Hou hier de eerste weken rekening mee, door de dagen en weken buiten school niet te druk en hectisch te maken. Soms geven kinderen dit zelf ook wel aan. Mijn zoontje Dim zei laatst zelf bijvoorbeeld: “Papa, vanochtend was ik naar de peuterspeelzaal, daarna ging ik spelen met een vriendje en nu hebben we hockey. Dat zijn drie dingen op één dag. Dat vind ik wel een beetje veel….”

Kleine terugval

De overgang naar de basisschool kan best groot zijn. Dit kan tijdelijk voor een kleine terugval in het gedrag of de ontwikkeling van je kind zorgen. Minder goed slapen, wat lastiger gedrag of een terugval in zindelijkheid. Dit hoort erbij en is niet iets om je zorgen over te maken. Laat je kind maar weten dat het helemaal niet raar is dat je weer even wat vaker ongelukjes hebt als je net naar school gaat. Dat hebben meer kinderen!

Tischa

Tischa is kinderpsycholoog, opvoedkundige, moeder en pleegmoeder. En oprichter en eigenaar van Groot&klein. Haar missie? Samen opvoeden leuker en makkelijker maken.

Latest posts by Tischa (see all)

4 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] mei werd mijn zoontje vier jaar. Tijd om naar de basisschool te gaan dus! Collega Paula Ingelse woont in Frankrijk en schreef een prachtig artikel over de […]

  2. […] mei werd mijn zoontje vier jaar. Tijd om naar de basisschool te gaan dus! Collega Paula Ingelse woont in Frankrijk en schreef een prachtig artikel over de […]

  3. […] is bijna vier en mag voor het eerst naar de basisschool. Hij mag wennen “stoeltje passen”: ik lees Tischa’s blog en glimlach bij de manier waarop […]

  4. […] is bijna vier en mag voor het eerst naar de basisschool. Hij mag wennen “stoeltje passen”: ik lees Tischa’s blog en glimlach bij de manier waarop […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *