Zo wordt borstvoeding geven een succes

Ik heb echt mijn best gedaan met de borstvoeding van Dim. En oh, wat had ik in die onzekere periode graag het boekje ‘Borstvoeding doe je zo’ van Debby Mendelsohn gehad. Wie weet was het mij dan wel gelukt om het goed te laten verlopen zolang als ik graag wilde, want Debby gaat ervan uit dat élke moeder geschikt is voor het geven van borstvoeding.

borstvoeding

 

Voor ons zette zij 10 tips op een rij die jou helpen om met succes borstvoeding te geven. Zo wordt borstvoeding geven een succes!

Tip 1
Bereid je voor op het geven van de borstvoeding tijdens je zwangerschap door het lezen van een boek en/of artikelen op internet. Ook zijn er borstvoedingscursussen die je kunt volgen.

Tip 2
Ga tijdens het geven van borstvoeding zelf lekker zitten of liggen. In bed of op de bank met bijvoorbeeld een paar kussens in je rug. Een voeding kan al snel een half uurtje duren, daarom is het prettig dat je comfortabel zit.

Tip 3
Help je baby om goed te drinken. Dit kun je doen door het buikje van je baby naar je toe te draaien en hem voorzichtig naar je borst te brengen. Let er ook op dat je baby makkelijk bij je borst kan, zit de bh niet in de weg? Wanneer je baby goed ligt zal hij vanzelf zijn mondje wijd openen en drinken.

Tip 4
Zorg ervoor dat je baby niet op het puntje van de tepel sabbelt, maar een groot gedeelte rond het puntje, de tepelhof, in zijn mond stopt. Zo krijgt hij melk. Je kunt zien dat je baby goed drinkt aan de slik- en drinkbewegingen die hij maakt.

Tip 5
Bied bij elke voeding beide borsten aan. Niet alle baby’s zullen aan twee kanten drinken, maar bied het wel aan.

Om voldoende melk te maken voor je baby zijn de volgende vier tips van belang:

Tip 6
Laat je baby elke keer wanneer hij honger heeft bij je drinken. Een baby geeft met hongersignalen aan dat hij dorst heeft: hij maakt bijvoorbeeld smakgeluidjes en/of beweegt onrustig met zijn hoofd of armpjes. Wanneer niet gezien is dat de baby hongersignalen laat zien, gaat de baby huilen. Hij heeft heel erge dorst.

Tip 7
Laat je baby bij elke voeding zolang drinken als hij wil. Alleen zo heeft hij de kans om te drinken totdat zijn buikje vol is.

Tip 8
Geef de eerste zes weken alleen borstvoeding en geen andere voeding. De productie van moedermelk bouw je de eerste zes weken op. Je lichaam weet wanneer je uitsluitend borstvoeding geeft hoeveel melk je baby heeft gedronken. Alles wat je baby gedronken heeft zal je lichaam weer bijmaken. Zo zorg je voor voldoende melk.

Tip 9
Geef je baby minimaal 8 à 10 voedingen per etmaal. Een baby drinkt dag en nacht.

Tenslotte nog een weetje:

Tip 10
Baby’s maken een groeispurt. Bekende momenten zijn rond de 10 dagen, 6 weken en 3 maanden. Tijdens zo een groeispurt heeft je baby meer melk nodig en zal daarom vaker hongersignalen laten zien. Veel baby’s zijn dan ook wat onrustig. Wanneer je elke keer je baby een slokje uit de borst geeft, zorg je voor voldoende melk, groeit je baby goed én wordt je baby rustig.

Op http://www.borstvoedingdoejezo.nl/ vind je alles over het boekje en over Debby. En ze schreef ook een heel fijn praktisch boekje over zindelijk worden: http://www.spelendzindelijk.nl/.

We mogen één exemplaar van ‘Borstvoeding doe je zo’ verloten. Geef hieronder aan waarom jij hem zelf wil winnen of aan wie je hem zou willen weggeven!

3 antwoorden
  • Tischa
   Tischa zegt:

   Carli, je bent door Debby uitgekozen als winnaar! Als je me even je adresgegevens mailt dan wordt het boekje naar je opgestuurd. groeten Tischa

   Beantwoorden
 1. Linda Rijvers
  Linda Rijvers zegt:

  Ik zou het graag aan mijn zus geven die zwanger is van haar eerste kindje. Zelf heb ik mijn beide jongens ca. een jaar borstvoeding gegeven. Maar wat een tegenstrijdige adviezen krijg je toch van iedereen, dus daarom zou een boekje superfijn zijn voor haar!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *