Auteur:Tischa Neve

Published On: 31 mei 2024Categorieën: Geen categorie407 woordenAantal views: 65

Volg Tischa op social!

Blog: Gestopt met gamen

Mijn zoon van bijna 15 is gestopt met gamen. Van de ene op de andere dag. ‘Niks meer aan mam, de spelletjes zijn stom’. Klaar met al die uren achter dat scherm oververhit en enthousiast online spelletjes spelen. Hoera!!

Gedurende zijn schoolweken was het een feestje. Hij maakte huiswerk, hij leerde, hij ging naar de sportschool, chill-de met vrienden, hockeyde veel en de beperkte tijd die over was zat hij op zijn telefoon of kletste met mij. Hoe heerlijk: uren minder schermtijd en geen geïrriteerde kreten (want verloren) meer vanuit zijn slaapkamer.

En toen werd het vakantie. Veel vrienden weg, geen hockey, geen school, slecht weer en werkende ouders. En daar waar hij de meeste vakanties zijn tijd vulde met vele uren gamen is er nu niks meer. De eerste dagen was er heel erg veel telefoon, tot hij tegen zijn vader zei: ‘Pap, ik ben helemaal klaar met TikTok’. Nou en dat zegt wat. En toen begon het: ‘Mam ik verveel me, wat kan ik in hemelsnaam doen, vakantie is zo saai’. Op alles wat ik aandroeg (toch echt hele leuke ideeën vond ik zelf), kreeg ik een ‘nee saai’ of ‘voor kleine kinderen’ te horen.

Ik liet hem, hij hing wat, hij hing nog meer, ging naar de sportschool en af en toe deden we samen even iets wat ik verzon. Hij verveelde zich, behoorlijk. En zag op tegen de vele hangdagen die nog in het vooruitzicht lagen. Vanochtend stond hij ineens blij voor me in mijn kantoor in de tuin. ‘Mam ik heb een plan. Ik ga eerst mijn kamer opruimen en mijn kasten, dan ga ik uitzoeken welke boeken ik moet lezen voor Nederlands die ga ik dan morgen in de bibliotheek halen. Ik ga een gezonde cake bakken en ik ga de lego Porsche weer opnieuw maken zodat ik die op mijn kamer kan zetten. Dan ga ik nog wat dingen verkopen voor op Vinted en misschien als jij tijd hebt kunnen we nog ergens even naar de Ikea om te kijken voor wat plantjes of een poster voor mijn kamer.’

Vervelen, ik gun het zoveel meer jongeren. Even echt balen dat je niks te doen hebt, en klaar zijn met schermen. Want van vervelen word je weer creatief, ga je dingen verzinnen die je kunt doen en leuk vindt. Zelfs dingen die je lieve moeder de dag ervoor al lang genoemd had en die toen werden afgeschreven als ‘nee saai…..’